Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-25 02:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/tre-idol-deltagare-coronasmittade-tv4-aterkommer-om-kvallens-sandning/

Kultur

Tre ”Idol”-deltagare coronasmittade: ”Vi kan ha varit lite slappa”

Årets deltagare i TV4:s talangtävling ”Idol”.
Årets deltagare i TV4:s talangtävling ”Idol”. Foto: Fredrik Sandberg/TT

TV4 bekräftar att tre ”Idol”-deltagare smittats av covid-19. I fredagskvällens program ska deltagarna framföra sina bidra från sina hotellrum.

Deltagaren Affe Hagström är en av de som insjuknat.

– Jag tror vi kan ha varit lite slappa. Framför allt i sändning, när känslorna tar över. Det är lätt att glömma i stunden, säger han till DN.

Det är sedan tidigare bekräftat att deltagaren Caspar Camitz insjuknat i covid-19. Tidigt på fredagsförmiddagen kunde Aftonbladet avslöja att det rörde sig om fler än så.

Detta bekräftas nu av TV4. När DN söker produktionen hänvisar TV4 till ett inlägg på Instagram.

”Vi kan bekräfta att ytterligare två idoler Affe Hagström och Nadja Holm har testats positiva för covid-19. Samtliga tävlande mår bra efter omständigheterna.”

I inlägget uppger TV4 att de vidtar nödvändiga åtgärder för att deltagarna inte ska smitta varandra eller andra. På torsdagen rapporterade Aftonbladet att deltagarna hölls isolerade i sina hotellrum.

Affe Hagström är en av ”Idol”-deltagarna som insjuknat i covid-19.
Affe Hagström är en av ”Idol”-deltagarna som insjuknat i covid-19. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Affe Hagström, en av de deltagare som smittats, säger till DN att han mår helt okej under omständigheterna.

– Jag har bara lite halsont och är täppt, säger han.

Affe Hagström berättar att han testades positivt under torsdagen. När DN når honom befinner sig han och de flesta övriga deltagare på sina hotellrum, och inväntar besked om kvällen.

– Jag vet inte vad jag kan säga, men jag är inte heller helt säker på hur det kommer bli.

Aftonbladet har under fredagen gått ut med att det, enligt en källa, kan bli aktuellt med förinspelade klipp från deltagarnas hotellrum. Detta har ännu inte bekräftats av TV4, och Affe Hagström vet inte heller om uppgifterna stämmer.

Vad känner du inför det, om det blir aktuellt?

– Det är väl ett alternativ. Produktionen vill ju att det ska lösas och det vill vi idoler också. Det är ju bättre än att inte sända alls.

Är du i form för att sjunga ikväll?

– Kanske inte, säger Affe Hagström. Men vi får se, alla har olika symtom. Vissa känner ingenting.

Vilka vet du är smittade?

– Hittills vet jag att det är jag, Caspar och Nadja.

De tretton deltagarna har umgåtts i stort sett varje dag i två veckor. Sedan ”Idol”-säsongen drog igång har de bott på samma hotell tillsammans.

Hur tycker du produktionen har skött rekommendationerna kring social distans?

– De har varit tydliga med att vi ska hålla avstånd så gott det går. Men man kan väl inte tvinga folk till det.

Har ni idoler har skött er enligt rekommendationerna?

– Nej, jag tror vi kan ha varit lite slappa. Framför allt i sändning, när känslorna tar över. Det är lätt att glömma i stunden. Men nu är det som det är, vi får bättra oss efter detta.

Tycker du att ”Idol”-säsongen kan fortsätta trots smittspridningen?

– Går det att hitta en lösning tycker jag det. Folk har flyttat och sagt upp sig från sina jobb för att kunna delta, säger Affe Hagström.

Pär Lernström, programledare för ”Idol”.
Pär Lernström, programledare för ”Idol”. Foto: NORA LOREK / TT

På fredagseftermiddagen kom beskedet gällande kvällens sändning av ”Idol”. I ett pressmeddelande bekräftar TV4 tidigare uppgifter om att deltagarna kommer att framföra sina bidrag från varsitt hotellrum.

– Det pågår en pandemi i världen och det är inte på något sätt läge att chansa. Det är därför vi valt att besluta oss för att alla framträdanden i kväll kommer att göras från deltagarnas rum där de just nu sitter isolerade. Så en historisk och annorlunda kväll väntar, säger programledaren Pär Lernström i pressmeddelandet.

Enligt TV4 är planen att ”Idol”-juryn och Pär Lernström ska sända live från studion och kommunicera med deltagarna via länk.

Malin Knave, exekutiv producent på TV4, säger i pressmeddelandet:

– Våra idoler, jurymedlemmar, programledare och produktionen ska känna sig trygga. Därför väljer vi att genomföra kvällens fredagsfinal på det här sättet. Alla Idoler är i karantän efter att några av dem har testats positivt för covid-19. Det är en av de nödvändiga åtgärder som görs för att minska smittspridning.

Ämnen i artikeln

TV4

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt