Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-21 07:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/trubaduren-torgny-bjork-ar-dod/

MUSIK

Trubaduren Torgny Björk är död

Foto: Roger Tillberg/TT

Trubaduren Torgny Björk, som inte minst var en del av den starka svenska visscenen på 1960- och 70-talen, är död.

TT Text

Han blev 82 år och avled efter en tids sjukdom. Torgny Björk föddes den 14 december 1938 i Stockholm och fick tidigt lära sig att spela saxofon. Men jazzdrömmarna byttes mot ett intresse för visor och gitarr.

1963 gick han på Socialhögskolan och råkade hamna i samma klass som en likasinnad – Cornelis Vreeswijk.
1963 gick han på Socialhögskolan och råkade hamna i samma klass som en likasinnad – Cornelis Vreeswijk. Foto: Ivar Aaserud

1963 gick han på Socialhögskolan och råkade hamna i samma klass som en likasinnad – Cornelis Vreeswijk. De började ordna spelningar och snart blev de bekanta med en viss Fred Åkerström.

– De var ett gäng trubadurer som gick fram tillsammans, och pappa blev en del av den scenen. Det var ett stort intresse på den tiden och han var med i ”Hylands hörna” ett par gånger, det var stort, säger sonen Urban Björk till TT.

Sedan 1965 framträdde Torgny Björk med gruppen Herr T och hans Spelmän. 1970 tonsatte han Nils Ferlin-dikten ”I folkviseton” (som har inledningen ”kärleken kommer och kärleken går, ingen kan tyda dess lagar”).

1971 var han med och bildade YTF, Yrkestrubadurernas förening. Mest känd är han för sina tonsättningar av Gustaf Fröding under 1970-talet. Han tilldelades Frödingmedaljen 1980.

– Min far fortsatte med musiken i alla år. Han gav ut skivor tills för bara några år sedan och han har hållit sig nära ursprunget hela tiden, i gränslandet mellan folkvisa, jazz och den poetiska visan, säger Urban Björk.

Torgny Björk somnade in med sina nära omkring sig den 9 juni på Öland, där han bott de senaste 25 åren.

Ämnen i artikeln

Musik

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt