Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-01 17:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/tusentals-i-protester-mot-franskt-fotoforbud/

Kultur

Tusentals i protester mot franskt fotoförbud

En demonstrant fotograferar poliser under lördagens protest.
En demonstrant fotograferar poliser under lördagens protest. Foto: Christophe Ena/AP

Människor i tusental har samlats i omkring 20 franska städer för att protestera mot ett föreslaget förbud för medier att visa polisers ansikten – vilket man anser kommer att undergräva pressfriheten.

Nationalförsamlingen diskuterar för närvarande en ny säkerhetslagstiftning som bland annat ska förhindra medier att visa polisers ansikte på bild om syftet bedöms vara att orsaka någon form av integritetsskada.

Mediebranschen protesterar och anser att lagen går på tvärs med pressfriheten och skulle utgöra ett hinder för granskningar av polisen. Det kan röra fall av till exempel övervåld, som myndigheten har anklagats för vid många stora demonstrationer de senaste åren.

I samband med lördagens protester höll de franska journalistförbunden en gemensam presskonferens sida vid sida med människorättsorganisationer. 40 redaktioner anklagar regeringen för att vilja underminera pressfriheten, skriver Le Monde , vars anställda skrivit under på det.

Den största manifestationen, med cirka 7 000 deltagare, hölls nära Eiffeltornet i Paris.

Enligt lokala myndigheter och polis runt om i landet deltog totalt cirka 22.000 demonstranter i lördagens protester.

Det maximala straffet för att bryta mot fotolagen föreslås vara ett års fängelse och höga böter. President Emmanuel Macron och hans allierade i parlamentet står bakom förslaget, som klubbades igenom i ett första led i nationalförsamlingen på fredagen.

Ämnen i artikeln

Frankrike

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt