Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-21 19:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/tv-serie-om-flickskola-ror-upp-kanslor-i-jordanien/

KULTUR

Tv-serie om flickskola rör upp känslor i Jordanien

En tv-serie om eleverna på en privat flickskola har ruskat om Jordanien. Kritikerna vill bannlysa ”Al Rawabi School for Girls”, som visas på Netflix, såsom upplösande och samhällsfarlig. Andra menar att den rättframma skildringen tvärtom är ett sundhetstecken.

Den dyra privatskolan Al Rawabi har en imponerande portal och eleverna välstrukna skoluniformer. Men bakom det ståtliga utanverket döljer sig en förljugen och våldsam verklighet. Under de sex avsnitten behandlas en rad eldfängda ämnen, från sexuella trakasserier till pennalism och mobbning.

De sexuella inslagen är bisaker i handlingen och chockerar inga västerländska tittare. Men det är de scenerna som stått i centrum för den upprivna diskussionen i Jordanien, där total kyskhet, i tanke och handling, förväntas av tonårsflickor. Det regissören Tima Shomali och manusförfattaren Shirin Kamal går hårdast åt är vuxenvärldens hyckleri. Skolans rektor talar stort om moral och värderingar, men ingriper inte mot ledarflickornas våld och terror mot de svagare. De flickor som har rika och mäktiga fäder kan strunta i regelverket, och deras mödrar oroar sig mer över skvaller än över sina döttrars väl.

Tima Shomali, 35, är en jordansk celebritet. I tidigare filmer och tv-framträdanden har hon skjutit till måls mot det konservativa kungarikets heliga ting, och hon är van vid blåsväder. Hennes ”Femaleshow” på Youtube har många miljoner följare i regionen.

Handlingen i ”Al Rawabi School for Girls” inleds med att seriens hjältinna Mariam blir nästan ihjälslagen av några klasskamrater och lämnas att dö på öppen gata. En väninna slår larm och när Mariam repat sig börjar hon och hennes förtrogna planera sin hämnd mot skolans starka och mäktiga. Flickskolan blir ett tydligt mikrokosmos av världen utanför, och tittaren tolkar Mariams uppror mot den ruttna skolan som en krigsförklaring också mot världen utanför skolan.

Reaktionernas häftighet går knappt att beskriva. De medverkandes familjer har hotats till livet, och privatskolor har stämt filmens upphovsmän – skildringen av den dyra skolan som ett litet helvete kommer att gå ut över verkliga skolors möjlighet att vinna föräldrars förtroende. Olika organisationer har krävt av Netflix att dra tillbaka serien från sitt utbud, hittills utan framgång.

Läs mer:

Michael Winiarski: Tre händelser som överraskade 2021

Ämnen i artikeln

Netflix
Jordanien

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt