Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-01 20:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/tva-svenskar-kan-vinna-prestigefyllt-litteraturpris-i-usa/

Böcker

Två svenskar kan vinna prestigefyllt litteraturpris i USA

Linda Boström Knausgård.
Linda Boström Knausgård. Foto: Anders Hansson

Två svenska författare har nominerats till ett av USA:s mest prestigefyllda litterära pris, National book awards. Jonas Hassen Khemiri och Linda Boström Knausgård är två av tio utländska författare som kan vinna kategorin översatt litteratur.

De två svenska författarna utmanas av åtta författare från Tyskland, Iran, Spanien, Japan, Sydkorea, Palestina och Indien.

Juryn har valt ut Jonas Hassen Khemiris bok ”The family clause” (”Pappaklausulen”) och Linda Boström Knausgårds ”The helios disaster” (”Helioskatastrofen”).

”Helioskatastrofen” kom ut redan 2013 och översattes till engelska två år senare, och ”Pappaklausulen” 2018 och gavs ut på engelska i år.

Jonas Hassen Khemiri är 41 år är förutom författare också dramatiker och har skrivit sex pjäser. Hans ”Ett öga rött” blev 2004 årets bäst säljande roman i Sverige. 2015 tilldelades han Augustpriset för ”Allt jag inte minns”. Han är tidigare känd för en amerikansk publik genom att som förste svenska författare ha fått en novell publicerad i tidskriften New Yorker 2017.

Linda Boström Knausgård är 47 år och har vid sidan av författandet producerat dokumentärer för Sverige radio. Hon har tidigare tilldelats Mare Kandre-priset 2013 och nominerades till Augustpriset 2016 för årets svenska skönlitterära bok, ”Välkommen till Amerika”.

Ämnen i artikeln

Böcker

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt