Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-24 13:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/twitter-och-facebook-moter-kritik-efter-stormningen-av-kapitolium/

Kultur

Twitter och Facebook möter kritik efter stormningen av Kapitolium

Twitter har tidigare bland annat markerat inlägg från Donald Trump som ”ifrågasatta” eller ”vilseledande”.
Twitter har tidigare bland annat markerat inlägg från Donald Trump som ”ifrågasatta” eller ”vilseledande”. Foto: Alamy

I flera veckors tid har Trumpsupportrar i sociala medier mobiliserat inför attacken mot Kapitolium. Först när upploppet var ett faktum agerade plattformar som Twitter och Facebook för att stoppa desinformationen från Donald Trump. Nu får sociala medier-jättarna häftig kritik för att ha agerat allt för sent.

USA-valet 2020

I flera års tid har sociala medier-plattformar som Twitter och Facebook brottats med hanteringen av den desinformation som sprids av USA:s president Donald Trump. Kontroverserna ställdes på sin spets under onsdagskvällen, då hans supportrar stormade Kapitolium, påhejade av Trump själv.

När kvällen övergick till natt i USA hade såväl Facebook som Twitter agerat hårdare än vad man någonsin tidigare har gjort mot Donald Trump. Samtidigt fick plattformarna häftig kritik för att man agerade alldeles för sent och för att man endast gjort omvändelser under galgen.

Kritiken kom även från samarbetspartners till techbolagen, rapporterar New York Times. Riskkapitalisten Chris Sacca, som investerat i Twitter, skriver i ett öppet inlägg att bolagens chefer Mark Zuckerberg och Jack Dorsey har ”blod på sina händer” och att man i fyra års tid har ”rationaliserat denna terror”.

https://twitter.com/sacca/status/1346921144859783169

Samtidigt som attacken pågick försökte Twitter och Facebook stävja informationsflödet från Donald Trump i realtid. Twitter låst presidentens konto och hotade även med att radera det permanent. Samtidigt hindrade Facebook Trump från att göra några nya publiceringar under de kommande 24 timmarna.

Under kvällen raderade plattformarna även flera publiceringar från Donald Trumps konto. Facebook tog bort ett videoklipp i vilket Trump spred lögner om valresultatet, hyllade deltagare i mobben vid Kapitolium samtidigt som han uppmanade dem att ”gå hem”. Integritetschefen på Facebook, Guy Rosen, förklarade beslutet med att videon ansågs öka risk för våld snarare än att minska den.

Efter att Trump publicerat filmen gjorde Twitter det inledningsvis omöjligt att retweeta eller kommentera videoklippet. När presidenten kort därefter fortsatte att sprida lögner och konspirationsteorier om valresultatet, något han återkommande har gjort sedan valdagen den 3 november, beslutade slutligen plattformen att inaktivera kontot.

https://twitter.com/TwitterSafety/status/1346970430062485505

På torsdagsmorgonen rapporterar Reuters att Trump själv har raderat tre kritiserade inlägg. Bloomberg rapporterar att presidenten därför kommer att återfå kontrollen över kontot – men att det kan stängas ned permanent om han fortsätter att göra överträdelser av plattformens policy kring valpåverkan.

Även Youtube agerade mot desinformationen samtidigt som attacken mot Kapitolium pågick. Den Googleägda videoplattformen uppgav att man raderade flera livesändningar från deltagare i attacken. Precis som Facebook och Twitter tog även Youtube bort det filmklipp som presidenten publicerat under kvällen.

Trots detta har falska påståenden kring onsdagens våldsamheter spridits på sociala medier. Det har framför allt handlat om påståenden om att personerna som stormade Kapitolium egentligen skulle ha varit vänsteraktivister som försökte ge Trumps anhängare ett dåligt rykte. Sådana påståenden spreds bland annat av den högerkonservativa tidningen Washington Times och den republikanska kongressledamoten Matt Gaetz. Faktagranskningar från Buzzfeed och Politifact har dock kunnat påvisa att de personer som pekats ut som vänsterextrema i själva verket är Trump-anhängare.

Onsdagens händelser var inte helt oväntade. Planerna om att demonstrera utanför Kapitolium har under de senaste veckorna diskuterats öppet på sociala medier som Twitter och Facebook. En nu borttagen Facebooksida med nästan 8.000 medlemmar beskrev till exempel den 6 januari som tidpunkten för en ”revolution” och delade med sig av reserutter till Washington D.C.

https://twitter.com/RMac18/status/1346521076839239680?s=20

På så kallade ”alt-tech”-plattformar, sociala medier-sajter som riktar sig till personer som anser att sajter som Facebook, Reddit och Twitter förtrycker högeråsikter, har planerna varit än mer konkreta. På sajten Thedonald, som skapades efter att Reddit stängde av underforumet med samma namn, uppmanade användare varandra att ta med sig vapen och försöka stoppa kongressens godkännande av Joe Biden som USA:s nästa president. Enligt en rapport från tankesmedjan Advance Democracy, som granskat Thedonald, innehöll toppkommentarer på mer än hälften av inläggen som handlade om den 6 januari uppmaningar till våld, rapporterar NBC News.

”Om tiotusentals patrioter tar med sig vapen och stormar DC kan ingen annan än gud stoppa oss”, skrev en användare på forumet.

Dessa, helt öppna, planer om att stoppa kongressens arbete har även diskuterats på sajter som Parler och appen Telegram.

”Extremister har i veckor beskrivit sina planer om att delta i protester den 6 januari och uttryckt sin vilja att skapa kaos och våldsamheter. Vad vi nu sett är hur denna våldsamma retorik tagit sig uttryck som verklig fara”, säger Jared Holt vid Atlantic Councils Digital forensic research lab, till Buzzfeed News.

Läs mer:

Richard Ford: Många av oss såg denna dag komma

Kulturpersoner kritiserar stormningen av USA:s kongress

Ilskan mot Facebook får högerkonservativa plattformar att växa

Ämnen i artikeln

Donald Trump
Twitter

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt