Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-16 17:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/twitter-stanger-ned-70-000-konton-kopplade-till-qanon/

Kultur

Twitter stänger ned 70.000 konton kopplade till QAnon

Trumpsupportrar med en QAnon-flagga i samband med stormningen av Kapitolium den 6 januari.
Trumpsupportrar med en QAnon-flagga i samband med stormningen av Kapitolium den 6 januari. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Twitter har stängt av över 70.000 användarkonton med koppling till den högerextrema konspirationsrörelsen QAnon sedan det våldsamma intrånget i USA:s kongress förra veckan, meddelar bolaget. Amazon, som också tagit bort QAnonprodukter, stäms samtidigt för nedstängningen av plattformen Parler.

TT Text
USA-valet 2020

De blockade användarkontona på Twitter spred enligt bolaget omfattande skadligt innehåll associerat med QAnonrörelsen. Sociala medier-jätten inledde arbetet med att identifiera och stänga av dessa konton strax efter att bolaget permanent portat USA:s president Donald Trump från plattformen, med hänvisning till att hans inlägg uppviglade till våld.

”Sedan i fredags har över 70.000 konton tagits bort som ett resultat av våra ansträngningar, där det i många fall är en enskild individ som driver ett flertal konton”, skriver Twitter i ett blogginlägg.

Den konspiratoriska rörelsen QAnon hävdar att Trump utkämpar ett hemligt krig mot en global liberal kult av satanistpedofiler, som styr världen. Flera politiker som kandiderade till den amerikanska kongressen i höstas har spridit rörelsens idéer och Trump själv har valt att inte ta avstånd från den.

Sympatisörer med QAnonrörelsen var även delaktiga i stormningen av Kapitolium den 6 januari, då fem personer dödades. Jonathan Greenblatt, chef inom organisationen Anti-defamation league (ADL) som kartlägger högerextrema rörelser, sa efter händelsen till nyhetsbyrån AP att ”Qanon har uppmanat till den här typen av galenskap i åratal”.

Åtgärderna från techbolagen kommer i snabb takt efter stormningen av kongressen förra veckan, som följts av varningar om fortsatt och upptrappat våld. Facebook, som på obestämd tid stoppat Trump, har meddelat att man tar bort allt innehåll som innehåller ”stop the steal”, frasen som anspelar på den lögn kring valfusk som presidenten sprider.

Amazon, världens största nätbutik, uppger att man arbetar med att plocka bort alla Qanonrelaterade produkter, eftersom de anses vara kränkande och olämpliga. Dagarna efter stormningen av Kapitolium uppmärksammades det att kläder med Qanonmärken och böcker med Qanonbudskap såldes på sajten.

Amazon har tidigare beslutat att stänga de servrar man tillhandahållit för den alternativa sociala medier-plattformen Parler, som sedan måndagsmorgonen svensk tid inte går att nå. Parler har uppgett att man ska stämma Amazon som man anklagar för kontraktsbrott. I stämningen beskriver man nedstängningen som en ”dödsstöt”.

”Det är uppenbart att det finns ett betydande innehåll på Parler som uppmuntrar och uppmanar till våld mot andra, och att Parler antingen är oförmöget eller ovilligt att omgående identifiera och ta bort detta innehåll, vilket är en överträdelse mot våra användarvillkor”, säger en talesperson för Amazon i ett uttalande till CNN.

Läs mer:

Ygeman: Rätt av Twitter att stänga Trumps konto

Martin Gelin: Sociala medie-jättarna får nu räkna med att ställas till svars

Karin Eriksson: Trump tar nätkriget till nästa fas

Tryckfrihetsexpert: Olämpligt att stänga av Trump från sociala medier

Amazon stänger ned sociala medier-tjänsten Parler

Ämnen i artikeln

Facebook
Twitter
Donald Trump

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt