Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 18:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/ulf-wakenius-gor-fina-tolkningar-av-paul-mccartney/

Skivrecensioner

Ulf Wakenius gör fina tolkningar av Paul McCartney

Ulf Wakenius.
Ulf Wakenius. Foto: Gregor Hohenberg

När Ulf Wakenius tolkar Paul McCartney på nya albumet ”Taste of honey” lyckas han hitta ett inre liv i låtarna, skriver Johannes Cornell.

Gitarristen Ulf Wakenius vann internationellt renommé som medlem i Oscar Petersons sista kvartett. Men från mitt svenska perspektiv ser jag snarare en musiker, vars resa har gått från ett uppvisande av stor virtuositet till ett kreativt genombrott med – ballader. Tillsammans med Lars Danielsson och Magnus Öström gör han nu ungefär som pianisten Irro Rantala gjorde på samma skivbolag för några år sedan. Nämligen spelar Beatles. Eller närmare bestämt McCartney (medan Rantala riktade in sig på Lennon). Uppkörda spår hur som helst, kan tyckas. Men liksom Rantala lyckas Wakenius finna ett slags inre liv i låtarna. En medkänsla, kanske i grund och botten. Men som också blir utgångspunkten för Wakenius egen tolkning och fina handlag med låtar som till exempel ”And I love her” och ikoniska ”Blackbird”.

Bästa spår: ”And I love her”

Läs mer om musik och fler texter av Johannes Cornell

Ämnen i artikeln

Musik
Dagens skiva

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt