Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-17 06:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/underbart-ar-kort-pa-earl-sweatshirts-nya-album/

MUSIK | RECENSION

Underbart är kort på Earl Sweatshirts nya album

Los Angeles-baserade Earl Sweatshirts skiva ”Sick!” är inspirerad av pandemin.
Los Angeles-baserade Earl Sweatshirts skiva ”Sick!” är inspirerad av pandemin. Foto: Ryosuke Tanzawa

Earl Sweatshirts album ”Sick!” klockar in strax under halvtimmen. Mattias Dahlström saknar den emotionella råheten från den amerikanska rapparens förra ep, men finner i stället perfekt tajmning och strålande kreativitet.

Detta är en recension. Skribenten svarar för åsikter i texten.

Inom hiphoppen har längden ofta spelat roll. Det lössläppta ordflödet i en åtta minuter lång freestyle imponerar nästan alltid mer än två minuter perfektion utan något rimmat dödkött.  Under 90 talet när cd-formatet möjliggjorde 75-minuters album, för att inte tala om vansinnigt omfångsrika dubbel- eller trippelalbum, nådde jakten på ordens numerär sin naturliga topp.

Nutida rappare som Earl Sweatshirt och Tierra Whack utmanar den i dag rätt föråldrade konventionen. ”Sick!” klockar in under halvtimmen. Av tio låtar är hälften under två minuter.  Även om de korta formaten självklart inte per automatik garanterar stor hiphop så är det faktiskt vad som uppstår när de snäva ramarna tvingar Earl Sweatshirt att vara kreativ och precis på samma gång.

Hans släpiga röst låter dessutom utmärkt, oavsett om den kombineras med svepande John Carpenter-synthar som i inledande ”Old friend” eller sobert soulsamplande som i den strålande singeln ”Tabula rasa”.

Kanske når ”Sick!” inte riktigt upp till den emotionella råheten på den drygt två år gamla ep:n ”Feet of clay” men det finns fortfarande en styrka i att Earl Sweatshirt hela tiden lämnar lyssnaren i exakt rätt läge. ”Sick!” blir helt enkelt en fin liten lektion i värdet av att sätta punkt i tid.

Bästa spår: ”Tabula rasa”

Läs mer om musik och andra texter av Mattias Dahlström

Ämnen i artikeln

Musik

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt