Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-15 20:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/unga-vuxna-laser-allt-mer-tryckta-bocker/

BÖCKER

Unga vuxna läser allt mer tryckta böcker

Efter att läsintresset minskat under en längre tid tycks sociala medier ha vänt trenden.
Efter att läsintresset minskat under en längre tid tycks sociala medier ha vänt trenden. Foto: Thomas Brun/TT

Läsandet bland unga vuxna har minskat under en längre tid. Nu visar en ny undersökning från SOM-institutet vid Göteborgs universitet att utvecklingen för första gången på länge går åt motsatt håll.

Under 2021 ökade läsandet av tryckta böcker med 6 procentenheter i åldersgruppen 16-29 år. Det visar den nationella SOM-undersökningen som görs varje år och som Sveriges Radios ”Kulturnytt” var först med att rapportera.

I undersökningen som jämfört läsningen av tryckta böcker, ljudböcker och e-böcker inom olika grupper, uppger 51 procent av de unga vuxna som deltagit i studien, att de läser tryckta böcker varje månad.

Enligt Elisa Tattersall Wallin, fil.dr i biblioteks- och informationsvetenskap och en av forskarna bakom studien, är det en ovanlig hög siffra.

– Det pratas ofta om att unga läser mindre och nu har vi väldigt intressant statstik här som visar att någonting händer, säger Tattersall Wallin till DN.

Enligt henne kan en av anledningarna bakom det ökade läsandet bero på nya vanor i samband med pandemin. Hon tror också att sociala medier som Tiktok och Instagram kan ha påverkat, där innehåll om böcker har ökat kraftigt, inte minst den populära hashtaggen #booktok.

Om de ökade läsvanorna är tillfälliga eller här för att stanna är för tidigt att säga. Men Elisa Tattersall Wallin ser positivt på utvecklingen.

– När man tittar på hur mycket det här bokinnehållet är så tror jag att det i alla fall kommer att hålla i några år, säger Elisa Tattersall Wallin, fil.dr i bibliotek- och informationsvetenskap.

Läs mer: Instagram och Tiktok vanligaste nyhetskällorna för unga britter

Ämnen i artikeln

Böcker

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt