Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-04 19:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/uppkaftig-haj-karlekssaga-och-rodluvan-i-tre-nya-bilderbocker-av-barbro-lindgren/

Böcker

Uppkäftig haj, kärlekssaga och Rödluvan i tre nya bilderböcker av Barbro Lindgren

Foto: Rabén & Sjögren

Barbro Lindgren har kommit ut med inte mindre än tre bilderböcker under 2020, med olika illustratörer.

Barbro Lindgren och Charlotte Ramel

”Hajbarnet”

Rabén & Sjögren

Häftigt uppkäftig är den lille haj-pojken, han som inget annat vill än slippa lös från stora beskyddande haj-mamman. Charlotte Ramel tecknar honom med två viftande haj-mjölktänder och äventyr i blick. En stor liten personlighet i ett skvättande, guppande, färgrikt böljande hav fyllt av liv och känslor. Barbro Lindgren har suverän fingertoppskänsla för hur frigörelsebehov – när småningom mörkret sänker sig också i havet – småningom transponeras till trygghetslängtan.

Barbro Lindgren och Eva Eriksson

”Juan och Rosalia – En kärlekshistoria”

Rabén & Sjögren

Två barn på ett stenlagt litet torg någonstans där det är varmt och människor samlas. Lilla Rosalie dansar där var söndag medan musikerna ackompanjerar under det gigantiska kapockträdet. Juan lyssnar och framför allt ser han henne. Juan och Rosalie är små, kanske bara sex år, men deras känslor är stora. Eva Erikssons varma kolorit och fina tolkning av möten på en plats i Sydeuropa, eller kanske Mexiko, känns som en stor omfamning.

Barbro Lindgren och Aron Landahl

”Titta Rödluvan”

Karneval Förlag

Tjong! Säger det då en lindgrensk småbarnsintonation a la Max: ”Titta Rödluvan, Rödluvan snäll”, krockas med Landahls sugande, mörka illustrationer. Bilder som för tankarna till Edward Goreys tickande undertexter. Som grund ligger folksagan där oskuld korsar beräkning. I ”Titta Rödluvan” paras en upplivande – aningen skrämmande – paradox med en suggestiv insikt om att farligheter kan bekämpas, om än med drastiska metoder. Rolig idé men till samma geniala verkshöjd som sin föregångare ”Titta Hamlet” (bild Anna Höglund) når inte denna Luva.

Läs mer av Pia Huss och fler av DN:s barnboksrecensioner.

Ämnen i artikeln

Böcker
Barnböcker

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt