Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Vad kan du om amerikansk 70-talsfilm?

Jay Glennies bok ”One shot: the making of 'The deer hunter'” handlar om tillblivelsen av det Oscarsbelönade Vietnamdramat från 1979 med Robert De Niro, Christopher Walken och Meryl Streep. Vad kan du om amerikansk 70-talsfilm som brukar anses som en av Hollywoods mest gyllene eror?
DN Text

1 av 13

Vad heter den Oscarsbelönade Hollywoodstjärnan som bland annat spelade i 70-talsklassiker som ”Bonnie & Clyde”, ”Chinatown” och ”Network”?

Nästa fråga

2 av 13

Ledmotivet till ”Gudfadern” är ett av filmhistoriens mest välkända, men vem skrev musiken?

Nästa fråga

3 av 13

Vem regisserade kostymdramat ”Barry Lyndon” med bland andra Ryan O'Neil och Marisa Berenson?

Nästa fråga

4 av 13

Vad heter skådespelaren på bilden som dog i cancer 1978 under inspelningen av ”The deer hunter” och enbart medverkade i filmer som blev Oscarsnominerade – ”Gudfadern”, ”Gudfadern 2” ”Avlyssningen” och ”En satans eftermiddag”?

Nästa fråga

5 av 13

Vad heter kvinnan på bilden som både hade en karriär som flerfaldig Oscarsbelönad skådespelare och som brittisk parlamentsledamot för labourpartiet?

Nästa fråga

6 av 13

Robert De Niro och Harvey Keitel spelade mot varandra i Martin Scorseses ”Mean streets” från 1973. Vilken titel fick filmen på svenska?

Nästa fråga

7 av 13

Milos Formans klassiker ”Gökboet” vann fem Oscar och gick på bio i Stockholm i över tio år. Vad hette systern (spelad av Louise Fletcher) som blev Jack Nicholsons antagonist?

Nästa fråga

8 av 13

Vilken av följande repliker är INTE hämtad från en film som hade premiär under 70-talet?

Nästa fråga

9 av 13

Vad heter Max von Sydows prästfigur i ”Exorcisten”?

Nästa fråga

10 av 13

I ”En kvinna under påverkan” regisseras Gena Rowlands av sin man – vad hette han?

Nästa fråga

11 av 13

John Travoltas diskokung Tony Manero fick ta allmänna färdmedel in till Manhattan för att visa var dansskåpet skulle stå. I vilken New York-stadsdel bodde han?

Nästa fråga

12 av 13

Meryl Streep Oscarsnominerades för första gången för rollen i ”The deer hunter”. I dag har hon tre statyetter och är den skådespelare som samlat på sig flest nomineringar i hela Oscarshistorien. Hur många?

Nästa fråga

13 av 13

Vad hette Robert De Niros skruvade rollfigur i ”Taxi driver”?

Du har svarat på 0 av 13 frågor