Hoppa till innehållet

Vad kan du om filmstjärnan Cary Grant?

Cary Grant gjorde många bejublade roller och samarbetade med flera av Hollywood största. Läs Mårten Blomkvists text om filmstjärnans liv och karriär. Och testa dina kunskaper om Cary Grant i vårt quiz!
DN Text

1 av 10

När den unge engelsmannen Archie Leach kom till USA förklarade chefen på filmbolaget Paramount att han behövde byta namn. Som Cary Grant gjorde han under 1930-talet sig ett namn inom framför allt en genre. Vilken?

Nästa fråga

2 av 10

I flygäventyret ”Endast änglar ha vingar” från 1939 sitter Cary Grant i pilotsätet på den enmotoriga Fairchild 100 Pilgrim. Men det är en helt annan film som rymmer karriärens mest ikoniska flygplansscen – där hans rollfigur jagas och tvingas gömma sig i ett majsfält. Vad heter filmen?

Nästa fråga

3 av 10

I den andra av sammanlagt fyra filmer ihop spelar Katharine Hepburn en galenpanna medan Cary Grant gör rollen som en desto mildare paleontolog. Howard Hawks klassiska film från 1938 gick i Sverige under namnet ”Ingen fara på taket”. Vad heter den i original?

Nästa fråga

4 av 10

I ”Arsenik och gamla spetsar” från 1944 spelade Cary Grant mot bland andra en skådespelare som slagit igenom i Tyskland men senare flytt undan nazisterna. Vad heter hen?

Nästa fråga

5 av 10

Cary Grant gjorde fyra filmer tillsammans med Alfred Hitchcock. ”Illdåd planeras?” var den första, ”Notorious!” hette film nummer två. Vilka kvinnliga skådespelare spelade han mot i respektive film?

Nästa fråga

6 av 10

I ”Ängel på prov” från 1947 spelar han den hjälpsamma ängeln Dudley som dimper ner från himlen för att rädda äktenskapet mellan en biskop och dennes fru. Filmen spelades in på nytt 1996 med titeln ”Preacher's wife”. Vem gör änglarollen i den filmen?

Nästa fråga

7 av 10

Audrey Hepburn fick en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll för sitt porträtt av en ovillig monark i 1953 års ”Prinsessa på vift”. I rollen som amerikanen Joe, som skjutsade runt henne på en vespa i Rom, såg vi Cary Grant som...

Nästa fråga

8 av 10

Okej, men Audrey Hepburn och Cary Grant möttes åtminstone i 1963 års ”Charade”! Filmens regissör var mest känd för sina musikaler. Vad hette han?

Nästa fråga

9 av 10

I ”Allt om kärlek” från 1957 förälskar sig en åldrad playboy (Cary Grant) och en sångerska (Deborah Kerr) i varandra – trots att de är förlovade på varsitt håll. De bestämmer sig för att ses på toppen av Empire State Building sex månader senare. I vilken romantisk komedi försöker Meg Ryan upprepa deras plan?

Nästa fråga

10 av 10

Cary Grant gjorde med 1966 års ”Skynda långsamt grabben” sin sista film. Hur många Oscars mottog han under karriärens gång?

Du har svarat på 0 av 10 frågor