Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Vad kan du om svenska humorklassiker?

”Nilecity 105,6”, ”Lorry”, ”Hipp hipp” och många andra. Under corona-pandemin har ett dussin svenska komediklassiker lagts ut på SVTplay. Vad minns du av klassiska svenska humorserier?

1 av 11

Killinggängets ”Nilecity 105,6” var din kajplats i etern, din crackpipa i Humlegården och, inte minst, en milstolpe i svensk tv-humor. I serien minglade figurer som Weiron i Ottan, Percy Nilegård, Sudden och Hardy Nilsson. Och inte minst en excentrisk brandchef i kilt – vad hette han?

Nästa fråga

2 av 11

”Lorry” var det självklara ”humorprogrammet för frånskild och mogen ungdom” under första halvan 90-talet. En av seriens återkommande figurer var en uppfinnare från Sundbyberg (spelad av Peter Dalle) som alltid avslutade med en viss fras. Vilken?

Nästa fråga

3 av 11

Kring millennieskiftet gick två säsonger av som bland annat kretsade kring två ”dagispoliser”. Vad hette denna serie?

Nästa fråga

4 av 11

Skånska humorduon Anders Jansson och Johan Wester skapade många klassiska svenska figurer. Vilken av dessa hör INTE hemma i ”Hipp hopp!”-världen?

Nästa fråga

5 av 11

Hannes Holms och Måns Herngrens tenniskomedi ”Smash” hade urpremiär 1990 speglade 80-talets svenska tennisunder. Vad heter segergesten, som uppfanns av Niclas Kroon, som figurerna praktiserar på bilden?

Nästa fråga

6 av 11

Roy och Roger hade en mack och en enormt populär tv-serie ihop i mitten av 80-talet där sista avsnittet hade 3,7 miljoner tittare. Vilken var Roys (spelad av Anders Eriksson) klassiska signaturreplik?

Nästa fråga

7 av 11

Vad hette tv-serien från början av 90-talet med de pökglada bonnraggarna Ronny & Ragge som var en parodi på såpoperan ”Storstad”?

Nästa fråga

8 av 11

”Det går inte bromsa sig ur en uppförsbacke”, konstaterade Maria Lundqvists bibliotekarie som inte direkt var något socialt geni i ”Sally”. Däremot hjälpte hon sin skotekniker till pappa att gå in skor på väg till jobbet. Vem spelade hennes pappa?

Nästa fråga

9 av 11

Skotrar, hembränt och utbölingar i skidbacken. 1998 kom tv-serien ”Pistvakt” kretsade kring tre vuxna bröderna Marklund som fortfarande var mambos i den norrländska byn Svartlien. Vilken av nedanstående skådespelare var inte med i serien?

Nästa fråga

10 av 11

Kvarteret Skatan finns i Lärkstan i Stockholm men är också en humorserie som sändes i början av 2000-talet. Vem spelade paradfiguren Kåta Gun?

Nästa fråga

11 av 11

”R.E.A” sändes i SVT 2001-2002 och även blev en krogshow? Vad står förkortningen för?

Du har svarat på 0 av 11 frågor