Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Vad vet du om trädgårdar i litteraturen?

I veckans Boklördag skriver författaren Jamaica Kincaid om sin fascination för trädgårdar – de verkliga, de historiska och Edens lustgård. Trädgårdar och trädgårdsscener förekommer förstås ymnigt i skönlitteraturen. Gör vårt quiz och se hur många rätt du får!
DN Text

1 av 9

Den amerikanska nobelpristagaren Louise Glück har skrivit en diktsamling som har trädgården som spelplats. Vad heter boken?

Nästa fråga

2 av 9

Den brittisk-amerikanska författaren Frances Hodgson Burnetts klassiker ”Den hemliga trädgården” kom ut 1911. Men redan 1886 hade hon gjort succé med en annan barnbok – vad heter den?

Nästa fråga

3 av 9

Den ofta citerade frasen ”låt oss nu odla vår trädgård” kommer från idéromanen ”Candide”, utgiven första gången 1759. Vem var författaren?

Nästa fråga

4 av 9

Den ryske författaren Anton Tjechov är berömd för pjäser som ”Onkel Vanja” och ”Tre systrar”. Hans sista pjäs, som speglar den stora sociala samhällsförändringen för aristokratin kring 1900-talets början, har ett fruktträd i titeln. Vilket?

Nästa fråga

5 av 9

Emma Bovary planerar att rymma tillsammans med sin älskare Rodolphe. Men en kväll skickar han henne ett brev som avslutar affären, gömt i en korg med aprikoser och vinblad från hans trädgård. Hur många älskare, förutom sin man, har Emma i romanen ”Madame Bovary”?

Nästa fråga

6 av 9

I Stephen Kings novell ”Gräsklipparmannen” har huvudpersonen Harold Parkette inte klippt sin gräsmatta på ett år och hyr därför in hjälp från en trädgårdsfirma. Hur är mannen som klipper hans gräsmatta klädd?

Nästa fråga

7 av 9

I J R R Tolkiens trilogi om Härskarringen är en av huvudpersonerna trädgårdsmästare till yrket. Vem?

Nästa fråga

8 av 9

”Det var en afton i början av maj. Den lilla trädgården på Mosebacke hade ännu icke blivit öppnad för allmänheten och rabatterna voro ej uppgrävda”... Så inleds August Strindbergs debutroman ”Röda rummet” från 1879, med det berömda fågelperspektivet från Södermalms höjder. På vilken av Stockholms öar föddes Strindberg?

Nästa fråga

9 av 9

I Ulf Lundells tredelade dagbokssvit ”Vardagar” observeras världen och till exempel fågellivet i och kring författarens trädgård på Österlen i Skåne – inte minst tranan är en viktig art i det Lundellska verket. Vilket är tranans latinska namn?

Du har svarat på 0 av 9 frågor