Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-17 12:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/vandringsutstallning-om-auschwitz-kommer-till-malmo/

KULTUR

Vandringsutställning om Auschwitz kommer till Malmö

En stor del av utställningens föremål kommer från minnesmuseet Auschwitz-Birkenau.
En stor del av utställningens föremål kommer från minnesmuseet Auschwitz-Birkenau. Foto: Fotostand/Dostmann

Den stora vandringsutställningen ”Auschwitz. Not long ago. Not far away” kommer till Malmö i vår. Tidigare har den visats för miljonpublik i Madrid och New York.

– Vi behöver lära av historien för att forma framtiden. Ingenstans är vi vaccinerade mot antisemitism och annan rasism, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

I utställningen ingår över 700 historiska originalföremål som vittnar om dödslägrets roll under Förintelsen. Det rör sig om allt från beslagtagna ägodelar till hela baracker och tågvagnar.

– Det är tveklöst den största vandringsutställningen om Auschwitz som skapats. Aldrig har så många originalobjekt visats runt om i världen, säger Piotr Cywiński, museichef för Auschwitz-Birkenau Memorial Museum.

En stor del av utställningens föremål kommer från minnesmuseet Auschwitz-Birkenau medan andra objekt lånats in av privatpersoner, stiftelser och andra museer. Utställningen öppnar i maj nästa år på Malmömässan.

Piotr Cywiński, museichef för Auschwitz-Birkenau Memorial Museum.
Piotr Cywiński, museichef för Auschwitz-Birkenau Memorial Museum. Foto: Alex Bona

Piotr Cywiński berättar att utställningen lockat stor publik i andra städer. Det trots att den i amerikanska städer visats under pandemin, något som innebar omfattande besöksbegränsningar. Just nu visas utställning i Kansas City.

– Jag hade aldrig varit i Kansas City före öppningen och den här typen av stora utställningar brukar oftare åka till mycket större städer, men mottagandet i Kansas City har varit fantastiskt. Ibland kan det vara bra för en utställning att fly undan de största städerna i världen, för att nå en annan publik.

Han tror att utställningen kommer till sin rätt i Malmö och Sverige, bland annat på grund av den goda kunskapen som redan finns om Förintelsen.

– Jag tvekar inte på att den kommer vara kraftfull och jag tycker den är som viktigast för skolor och studenter. Vi måste sprida vidare detta till de yngre generationerna som inte lever lika nära det i dag, säger Piotr Cywiński.

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och statsminister Stefan Löfven (S) talade i Pauliskolan i Malmö på måndagen.
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och statsminister Stefan Löfven (S) talade i Pauliskolan i Malmö på måndagen. Foto: Johan Nilsson/TT

Katrin Stjernfeldt Jammeh, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Malmö, säger att man inledde arbetet med att få utställningen till staden redan 2016.

– Jag är väldigt glad över detta. Det är viktigt för oss av samma anledning som vi argumenterade för att få Förintelsemuseet till Malmö. Det är ett sätt att minnas historien, Förintelsen och inte minst för våra skolor att arbeta med de här frågorna, säger hon.

Staden bedömer att upp emot hundra tusen besökare kommer till utställningen. Man arbetar också tillsammans med regionen för att kunna erbjuda skolor utanför kommunen att komma in till Malmö och ta del av utställningen.

– Vår förhoppning är att så många som möjligt tar del av utställningen och att skolorna passar på att använda den i undervisningen om andra världskriget.

I förra veckan rapporterades att antisemitisk graffiti hittats på flera av träbarackerna vid Auschwitz. Polsk polis utreder händelsen och Piotr Cywiński berättar att de lyckats rengöra de barocker som utsatts.

– Det säger något om denna plats känslighet. Både för dem som vill ta hand om och lära sig av historien och de som inte vill det, säger han och fortsätter:

– Historisk kunskap är viktig för att stävja antisemitism och rasism, men bara det räcker inte. Det behövs också stöd från andra fält såsom samhällskunskap och etik.

Läs mer:

Stadsarkivet i Malmö täckte över judisk litteratur

”Framför mig hade jag judisk död – någonstans i havet av aska låg mina släktingar”

Youtubechefen om jakten på antisemitiskt innehåll: Vi är inte perfekta

Ämnen i artikeln

Malmö
Skåne

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt