Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-01 13:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/var-tionde-svensk-har-inte-last-en-bok-i-ar/

BÖCKER

Var tionde svensk har inte läst en bok i år

Framför allt unga män utan högskolestudier i bagaget väljer bort bokläsning.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Under det senaste året har var tionde svensk – eller 11 procent av befolkningen – inte läst eller lyssnat på en enda bok. Det visar en ny rapport från ABF.

Studien bygger på undersökning genomförd av Kantar Sifo som för ABF:s räkning intervjuat 2 063 personer i åldrarna 16 till 79. Av de som tillfrågades uppgav 27 procent att de i år inte läst mer än en till tre böcker. 18 procent svarade att de läst 4 till 6 böcker, och i bokslukarkategorin ”30 böcker eller fler” återfanns 11 procent av respondenterna.

Rapportförfattarna slår fast att de personer som i högst grad väljer bort böcker är män som enbart gått ut grundskolan eller gymnasiet. De flitigaste läsarna är i gengäld äldre kvinnor med någon form av högskoleutbildning.

Det är stora skillnader mellan mäns och kvinnors läsande. Hälften av alla män har läst max tre böcker under det innevarande året, och 16 procent har inte läst en enda. Andelen kvinnor som inte läst några böcker i år ligger som kontrast på 6 procent.

Majoriteten av de tillfrågade uppger att de anser att de borde läsa mer än vad de gör i dag. En majoritet anser dessutom att läsning stärker demokratin och ökar Sveriges framgång och konkurrenskraft.

Ämnen i artikeln

Böcker

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt