Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-26 10:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/vecka-1-i-bilder-se-varlden-genom-dn-fotografernas-ogon-2/

”Broderierna är som scener ur mitt huvud, ett parallellspår som ständigt pågår, jag skriver ner alla mina idéer. Jag har hur många som helst”, säger Gisela Ståle, som hunnit skapa en samling på över tusen broderier sen hon började 2017.
”Broderierna är som scener ur mitt huvud, ett parallellspår som ständigt pågår, jag skriver ner alla mina idéer. Jag har hur många som helst”, säger Gisela Ståle, som hunnit skapa en samling på över tusen broderier sen hon började 2017. Foto: Anders Hansson
KULTUR

Vecka 1 i bilder – se världen genom DN-fotografernas ögon

Hur ser tiden ut? Varje vecka väljer DN:s bildredaktör Pi Frisk ut fem fotografier som speglar Sverige och världen just nu. Här är bilder från vecka 1, 2022.

När Kivi kom in till Hundstallet var hon lite överviktig. Hon ska vägas och sitter snällt kvar på vågen medan Per Leander läser av resultatet. ”32,5 kilo! Oj, ja då får vi gå ut och promenera lite nu”, säger han.
När Kivi kom in till Hundstallet var hon lite överviktig. Hon ska vägas och sitter snällt kvar på vågen medan Per Leander läser av resultatet. ”32,5 kilo! Oj, ja då får vi gå ut och promenera lite nu”, säger han. Foto: Anette Nantell

Bromma. I takt med att stockholmarna börjat återvända till sina arbetsplatser har trycket ökat på Hundstallet, som tar hand om hundar utan hem. Per Leander är verksamhetschef och ser en mer och mer avslappnad attityd till att äga hund – vilket inte bara är positivt.

– Vissa tror att en hund är en nalle – så är det inte, säger Per Leander.

Se reportaget: ”Vissa tror att en hund är en nalle”

”Egentligen tror jag att de flesta människor vill se politisk handlingskraft som syftar till att skapa en bättre framtid för landets unga” säger Sadiya Shaikh.
”Egentligen tror jag att de flesta människor vill se politisk handlingskraft som syftar till att skapa en bättre framtid för landets unga” säger Sadiya Shaikh. Foto: Beatrice Lundborg

Bombay. Hon har kallats Indiens Malala. Sadiya Shaikh är aktivisten som kämpar för flickors utbildning och som via sociala medier samlar in pengar för att öppna bibliotek i byar på landsbygden. Hon har fått en rad utmärkelser och blivit en förebild för unga muslimer.

– Om jag lyckas inspirera människor till att göra någonting bra är jag stolt, säger Sadiya Shaikh.

Se reportaget: ”Som muslim i Indien får du räkna med trakasserier”

Saido Mohamed är trött på att man ser på henne och andra med samma erfarenheter som eviga offer. ”Jag hatar det ordet: könsstympning. Det låter som att vi inte har något underliv. Men det har vi. Vi föder barn, vi får mens, vi lever. Vi är samma, men det är bara en liten del som fattas”, säger hon.
Saido Mohamed är trött på att man ser på henne och andra med samma erfarenheter som eviga offer. ”Jag hatar det ordet: könsstympning. Det låter som att vi inte har något underliv. Men det har vi. Vi föder barn, vi får mens, vi lever. Vi är samma, men det är bara en liten del som fattas”, säger hon. Foto: Jenny Ingemarsson

Bergsjön. Saido Mohamed och Ubah Abdi utsattes för könsstympning som barn, nu arbetar de som mentorer för nyanlända kvinnor i Sverige. När de håller kurser i föräldraskap kommer ofta frågan om könsstympning upp.

– Vi kan inte vara arga på grund av något som har hänt av okunskap, säger Ubah Abdi.

Se reportaget: ”Det är det värsta som hänt mig, jag skulle aldrig göra det mot mitt barn”

Gisela Ståles tips för den som vill börja med handarbete: Bara kör. Skit i resultatet. Det kan bli snett och vint och inte alls som du tänkt dig och det är OKEJ. Perfektionism behöver motarbetas!
Gisela Ståles tips för den som vill börja med handarbete: Bara kör. Skit i resultatet. Det kan bli snett och vint och inte alls som du tänkt dig och det är OKEJ. Perfektionism behöver motarbetas! Foto: Anders Hansson

Malmö. Efter att ha gått in i väggen en fjärde gång bestämde sig Gisela Ståle för att skaffa sig en hobby. Hon gick in i en slöjdaffär och bestämde sig för ett broderi med en blomma. Nu har broderierna blivit minst tusen stycken.

Hennes nya hobby mynnade ut i instagramkontot ”Brodera ut texten” där hon började visa upp sina broderier för andra. Sen gick det fort – kontot växte med flera hundra nya följare om dagen. I dag har hon 148 000.

Se reportaget: Blev utbränd fyra gånger – då hittade hon broderiet

Raja Bahari är aktuell med boken ”Kontinentalbanan”. Namnet är en blinkning till järnvägen med samma namn som går mellan Malmö och Trelleborg. Det var vid den här banvallen som förfärliga saker utspelade sig en natt när romanens huvudperson Nicolas var barn i 1980-talets Malmö.
Raja Bahari är aktuell med boken ”Kontinentalbanan”. Namnet är en blinkning till järnvägen med samma namn som går mellan Malmö och Trelleborg. Det var vid den här banvallen som förfärliga saker utspelade sig en natt när romanens huvudperson Nicolas var barn i 1980-talets Malmö. Foto: Anders Hansson

Malmö. Kan vi lita på våra egna minnen? Det frågade sig Raja Bahari och började skriva. Nu kommer hans andra roman: ”Kontinentalbanan”. Det är en berättelse om sanning och lögn och att söka svar där svar inte finns.

Se reportaget: Raja Bahari: ”Jag tror inte att det finns en enda sanning”

Se fler Veckans bilder

Ämnen i artikeln

Fotografi

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 5 När Kivi kom in till Hundstallet var hon lite överviktig. Hon ska vägas och sitter snällt kvar på vågen medan Per Leander läser av resultatet. ”32,5 kilo! Oj, ja då får vi gå ut och promenera lite nu”, säger han.
Foto: Anette Nantell
Bild 2 av 5 ”Egentligen tror jag att de flesta människor vill se politisk handlingskraft som syftar till att skapa en bättre framtid för landets unga” säger Sadiya Shaikh.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 3 av 5 Saido Mohamed är trött på att man ser på henne och andra med samma erfarenheter som eviga offer. ”Jag hatar det ordet: könsstympning. Det låter som att vi inte har något underliv. Men det har vi. Vi föder barn, vi får mens, vi lever. Vi är samma, men det är bara en liten del som fattas”, säger hon.
Foto: Jenny Ingemarsson
Bild 4 av 5 Gisela Ståles tips för den som vill börja med handarbete: Bara kör. Skit i resultatet. Det kan bli snett och vint och inte alls som du tänkt dig och det är OKEJ. Perfektionism behöver motarbetas!
Foto: Anders Hansson
Bild 5 av 5 Raja Bahari är aktuell med boken ”Kontinentalbanan”. Namnet är en blinkning till järnvägen med samma namn som går mellan Malmö och Trelleborg. Det var vid den här banvallen som förfärliga saker utspelade sig en natt när romanens huvudperson Nicolas var barn i 1980-talets Malmö.
Foto: Anders Hansson