Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-24 17:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/vecka-25-i-bilder-se-sverige-genom-dn-fotografernas-ogon/

KULTUR

Vecka 25 i bilder – se Sverige genom DN-fotografernas ögon

Hur ser tiden ut? Varje vecka väljer DN:s bildredaktör Pi Frisk ut fem fotografier som speglar Sverige just nu. Här är bilder från vecka 25, 2021.

”Alltså, jag är så otroligt spruträdd. Jag är orolig att sprutan ska träffa benet i armen”, säger Björn Hayden.
”Alltså, jag är så otroligt spruträdd. Jag är orolig att sprutan ska träffa benet i armen”, säger Björn Hayden. Foto: Anette Nantell

Göteborg. Sprutorna laddas i kyrkor, mässhallar, barer och Folkets hus. För många är det en omvälvande upplevelse att ta den första vaccindosen mot covid -19 – sjukdomen som tagit mer än 14.500 liv i Sverige.

– Det är Sputnik du får, skojar läkarassistenten Daniel Thomas för att lätta upp stämningen på Nötkärnans drive-in i Göteborg. Men spruträdda Björn Hayden våndas.

Se reportaget: Så vaccinerades Sverige mot covid-19 våren 2021

”Utan publik hade jag inte ens försökt på sex meter i dag”, sade Mondo och tackade för stödet.
”Utan publik hade jag inte ens försökt på sex meter i dag”, sade Mondo och tackade för stödet. Foto: Jonas Lindkvist

Karlstad. 15 inte särskilt varma grader i luften och duggregn. Problem för de flesta stavhoppare – men inte för världens bäste.

– Jag är faktiskt imponerad av mig själv, sade Armand Duplantis efter att ha klarat sex meter jämnt, i regn.

Hoppet blev hans 19:e hopp över drömgränsen i karriären och innebar banrekord.

Se reportaget: Duplantis över sex meter i regn och rusk: ”Bland det svåraste jag gjort”

Den europeiska ålen utrotningshotad och har varit rödlistad hos Artdatabanken sedan 2005. Beståndet har minskat med 95 procent sedan 1960-talet och det beror bland annat på överfiske, miljögifter samt vandringshinder i form av vattenkraftverk och dammar.
Den europeiska ålen utrotningshotad och har varit rödlistad hos Artdatabanken sedan 2005. Beståndet har minskat med 95 procent sedan 1960-talet och det beror bland annat på överfiske, miljögifter samt vandringshinder i form av vattenkraftverk och dammar. Foto: Anders Hansson

Finjasjön. Den europeiska ålen är hotad. Av kraftverksdammar, fiske och miljögifter. För fiskaren Mats Bengtsson försvann en livslång tradition när ålafisket förbjöds i skånska Finjasjön. Nu viger han sitt liv åt att rädda arten.

– Vi gör det här i artbevarande syfte. Men med lite tur kanske vår ålfiskekultur också kan återuppstå en vacker dag, säger han.

Under onsdagen släpptes 7000 ålyngel ut i Finjasjön.

Se reportaget: Här släpps tusentals yngel ut för att rädda den hotade ålen

Skillnaden mellan en vanlig stuga och ett minihus är att det senare har en konstruktion som gör att det går att flytta. ”Jag äger en trailer. Det känns ganska fett!”, säger Annamie Sandell.
Skillnaden mellan en vanlig stuga och ett minihus är att det senare har en konstruktion som gör att det går att flytta. ”Jag äger en trailer. Det känns ganska fett!”, säger Annamie Sandell. Foto: Thomas Karlsson

Ekerö. Yogaläraren och konstnären Annamie Sandell var trött på att vara fast i höga bolån och ville leva som hon lärde. I februari förra året sålde hon lägenheten på Södermalm och nu bor hon i ett flyttbart minihus på hjul – ett ”tiny house”.

– Här finns människor som lever alternativa livsstilar. Jag kan vara den jag är fullt ut, säger hon.

Se reportaget: Hon sålde lägenheten för att flytta in i ett ”tiny house”

Samtliga 349 riksdagsledamöter fick närvara vid omröstningen. Det är ett avsteg från de regler som rått under pandemin då bara 55 ledamöter har voterat i kammaren, för att minska risken för smittspridning.
Samtliga 349 riksdagsledamöter fick närvara vid omröstningen. Det är ett avsteg från de regler som rått under pandemin då bara 55 ledamöter har voterat i kammaren, för att minska risken för smittspridning. Foto: Thomas Karlsson

Stockholm. En Svensk statsminister har aldrig tidigare fällts i en misstroendeomröstning, men strax före klockan 11 på måndagen var motgången för Stefan Löfven ett faktum.

När riksdagsledamöterna röstat stod det klart att regeringen fallit med röstsiffrorna 181 ja, 109 nej och 51 som avstår.

Se reportaget: Ewa Stenberg: Nu hänger det på Annie Lööf – igen

Ämnen i artikeln

Fotografi

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 5 ”Alltså, jag är så otroligt spruträdd. Jag är orolig att sprutan ska träffa benet i armen”, säger Björn Hayden.
Foto: Anette Nantell
Bild 2 av 5 ”Utan publik hade jag inte ens försökt på sex meter i dag”, sade Mondo och tackade för stödet.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 3 av 5 Den europeiska ålen utrotningshotad och har varit rödlistad hos Artdatabanken sedan 2005. Beståndet har minskat med 95 procent sedan 1960-talet och det beror bland annat på överfiske, miljögifter samt vandringshinder i form av vattenkraftverk och dammar.
Foto: Anders Hansson
Bild 4 av 5 Skillnaden mellan en vanlig stuga och ett minihus är att det senare har en konstruktion som gör att det går att flytta. ”Jag äger en trailer. Det känns ganska fett!”, säger Annamie Sandell.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 5 av 5 Samtliga 349 riksdagsledamöter fick närvara vid omröstningen. Det är ett avsteg från de regler som rått under pandemin då bara 55 ledamöter har voterat i kammaren, för att minska risken för smittspridning.
Foto: Thomas Karlsson