Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-20 11:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/vecka-38-i-bilder-se-varlden-genom-dn-fotografernas-bilder/

Foto: Pontus Höök
KULTUR

Vecka 38 i bilder – se världen genom DN-fotografernas ögon

Hur ser tiden ut? Varje vecka väljer DN:s bildredaktör Pi Frisk ut fem fotografier som speglar Sverige just nu. Här är bilder från vecka 38, 2021.

”Alla i branschen har liksom tjatat på mig att jag ska börja skriva på svenska, och jag har alltid sagt nej. Kanske just för att folk har tjatat. Jag tänkte att det kommer hända den dagen jag är redo”, säger Miss Li.
”Alla i branschen har liksom tjatat på mig att jag ska börja skriva på svenska, och jag har alltid sagt nej. Kanske just för att folk har tjatat. Jag tänkte att det kommer hända den dagen jag är redo”, säger Miss Li. Foto: Jonas Lindkvist

Södermalm. Efter femton år i branschen har Linda ”Miss Li” Karlsson landat i sig själv. På nya skivan ”Underbart i all misär” säger hon sig vara ärligare än någonsin, både mot sig själv och mot publiken. Nu släpper hon sitt första album på svenska.

Se reportaget: Miss Li vill visa sitt mörker klätt i poppig skrud

Inget av barnen i förskoleklassen Citronerna har svenska som modersmål. De flesta talar andra språk än svenska hemma. Jasmin, Sai, Elinor och Armia suger åt sig all svenska de kan under skoldagen.
Inget av barnen i förskoleklassen Citronerna har svenska som modersmål. De flesta talar andra språk än svenska hemma. Jasmin, Sai, Elinor och Armia suger åt sig all svenska de kan under skoldagen. Foto: Alexander Mahmoud

Akalla. Det är nästan knäpptyst i klassrummet på Oxhagsskolan när barnen i förskoleklassen Citronerna tar plats vid sina bänkar. Bibliotekspedagogen hinner knappt hälsa välkomna innan en av sexåringarna frågar:

– När får vi våra lånekort?

Oxhagsskolans satsning på en bibliotekspedagog är en i raden för att stärka språkutvecklingen i svenska i områden där få barn har svenska som modersmål.

Se reportaget: ”Viktigt att barnen exponeras för det svenska språket”

”Jag har försökt att göra min helt egna tolkning av Karin. Så i stället för att efterlikna någon som finns på riktigt har jag försökt fördjupa mig i relationerna och situationerna”, säger Asta Kamma August.
”Jag har försökt att göra min helt egna tolkning av Karin. Så i stället för att efterlikna någon som finns på riktigt har jag försökt fördjupa mig i relationerna och situationerna”, säger Asta Kamma August. Foto: Tomas Ohlsson

Lerum. Varför stannar en människa i en förtryckande relation? Det var den springande frågan när filmregissören Björn Runge tog sig an Alex Schulmans självbiografiska bok ”Bränn alla mina brev”.

Asta Kamma August spelar rollen som Karin Stolpe, Schulmans mormor.

Se reportaget: Filminspelningen av ”Bränn alla mina brev”: ”Jag kan känna igen mig i hennes vilja att vara till lags”

”Alltså de har en fenomenal näsa! Vi spelar i helt olika ligor”, säger Marika Broberg om hundarnas fantastiska luktsinne.
”Alltså de har en fenomenal näsa! Vi spelar i helt olika ligor”, säger Marika Broberg om hundarnas fantastiska luktsinne. Foto: Tomas Ohlsson

Göteborg. Som första sjukhus i Sverige har Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg tränat upp egna narkotikahundar. På Rågården, sjukhusets rättspsykiatriska verksamhet, arbetar numera rottweilern Bosse tillsammans med sin hundförare Marika Broberg för att hålla drogerna borta från avdelningarna.

Se reportaget: Här tränas rottweilern Bosse i jakten på narkotika

Stefan Löfven på väg till Sveriges FN-delegation i FN-skrapan i New York.
Stefan Löfven på väg till Sveriges FN-delegation i FN-skrapan i New York. Foto: Pontus Höök

New York. Klimatet sätter prägel på Stefan Löfvens sista tid i toppolitiken. Nu besöker han FN för att uppmana världsledare att ta krafttag mot den globala uppvärmningen. Sedan ska han hem och försöka göra Socialdemokraterna till ett grönare parti på kongressen i november.

Se reportaget: Löfven om klimatet: Alla måste vara beredda att göra mer

Se fler veckans bilder

Ämnen i artikeln

Fotografi

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 5 ”Alla i branschen har liksom tjatat på mig att jag ska börja skriva på svenska, och jag har alltid sagt nej. Kanske just för att folk har tjatat. Jag tänkte att det kommer hända den dagen jag är redo”, säger Miss Li.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 2 av 5 Inget av barnen i förskoleklassen Citronerna har svenska som modersmål. De flesta talar andra språk än svenska hemma. Jasmin, Sai, Elinor och Armia suger åt sig all svenska de kan under skoldagen.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 3 av 5 ”Jag har försökt att göra min helt egna tolkning av Karin. Så i stället för att efterlikna någon som finns på riktigt har jag försökt fördjupa mig i relationerna och situationerna”, säger Asta Kamma August.
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 4 av 5 ”Alltså de har en fenomenal näsa! Vi spelar i helt olika ligor”, säger Marika Broberg om hundarnas fantastiska luktsinne.
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 5 av 5 Stefan Löfven på väg till Sveriges FN-delegation i FN-skrapan i New York.
Foto: Pontus Höök