Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-20 00:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/vecka-40-i-bilder-se-varlden-genom-dn-fotografernas-ogon/

Foto: Beatrice Lundborg
KULTUR

Vecka 40 i bilder – se världen genom DN-fotografernas ögon

Hur ser tiden ut? Varje vecka väljer DN:s bildredaktör Pi Frisk ut fem fotografier som speglar Sverige just nu. Här är bilder från vecka 40, 2021.

I måndags flaggade polisstationer i hela Sverige på halv stång och klockan 12.00 hölls en tyst minut.
I måndags flaggade polisstationer i hela Sverige på halv stång och klockan 12.00 hölls en tyst minut. Foto: Daniel Nilsson

Malmö. Under måndagen hölls en tyst minut på Stortorget i Malmö, efter att två poliser och konstnären Lars Vilks omkommit i en trafikolycka utanför Markaryd under söndagen den 3 oktober.

Se reportaget: Polisen håller tyst minut efter dödskraschen

”Vad är det svåraste vi kan göra? Jo, en musikal med ett gäng skickliga skådespelare”, säger Bob Hunds sångare Thomas Öberg.
”Vad är det svåraste vi kan göra? Jo, en musikal med ett gäng skickliga skådespelare”, säger Bob Hunds sångare Thomas Öberg. Foto: Anders Hansson

Helsingborg. När rockbandet Bob Hund blir musikal tar de sig an stora frågor som konsten att leva och misslyckas – och att skapa tillsammans trots att man snubblar på varandras skosnören.

Premiären för ”Bobhundmusikal – för folk med tinnitus i hjärtat” närmar sig – men här, på teaterscenen, är Bob hund nybörjare.

Se reportaget: Bob hund blir musikal i Helsingborg: ”Det svåraste vi kunde göra”

När pandemin slog till fick Jenny Hermelin stänga sin yogastudio, men efter några veckor med digital träning bestämde hon sig för att öppna för ett begränsat antal deltagare på sin egen takterass. Där har de tränat sedan dess.
När pandemin slog till fick Jenny Hermelin stänga sin yogastudio, men efter några veckor med digital träning bestämde hon sig för att öppna för ett begränsat antal deltagare på sin egen takterass. Där har de tränat sedan dess. Foto: Nicklas Thegerström

Danderyd. Klockan är nio en måndagsmorgon och luften håller sakta på att värmas upp. På en takterass i Danderyd håller Jenny Hermelin ett yogapass.

I Sveriges mest välmående kommun blir invånarna äldst i landet. Hur vi mår och hur länge vi lever går hand i hand med vilken socialgrupp vi tillhör. Och klyftorna i livslängd ökar.

Se reportaget: Klyftorna i livslängd ökar – rika och välutbildade lever längre

Joanna Reinikainen, känd under artistnamnet Rein.
Joanna Reinikainen, känd under artistnamnet Rein. Foto: Beatrice Lundborg

Stockholm. När elektropunkaren Rein gick upp på Slaktkyrkans scen under tisdagskvällen möttes publiken av en explosion av ljud och ljus. Med ledskärmar, laser och rök bjöd artisten på en show där verklighet och fantasi nästan suddats ut.

Urbefolkningarnas antal i världen sjunker drastiskt. Det hänger tätt ihop med utvinningen av naturresurser. Agrafena Togi med barnen Konstantin, 12, och Viktoria, 6.
Urbefolkningarnas antal i världen sjunker drastiskt. Det hänger tätt ihop med utvinningen av naturresurser. Agrafena Togi med barnen Konstantin, 12, och Viktoria, 6. Foto: Niklas Meltio

Tajmyr. På orörd tundra i norra Sibirien ska den ryska regeringen grunda femton nya städer och dra hundratals kilometer oljerör. Det är bara ett problem – tundran är det enda hemmet för folkgruppen nentserna.

– Där de har borrat efter olja och gas brukar det inte se vackert ut. Marken dör. Fisken försvinner ur sjöarna, säger Agrafena Togi som levt större delen av sitt liv på tundran.

Se reportaget: Jakten på olja och gas tvingar bort urbefolkningen

Se fler Veckans bilder

Ämnen i artikeln

Fotografi

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 5 I måndags flaggade polisstationer i hela Sverige på halv stång och klockan 12.00 hölls en tyst minut.
Foto: Daniel Nilsson
Bild 2 av 5 ”Vad är det svåraste vi kan göra? Jo, en musikal med ett gäng skickliga skådespelare”, säger Bob Hunds sångare Thomas Öberg.
Foto: Anders Hansson
Bild 3 av 5 När pandemin slog till fick Jenny Hermelin stänga sin yogastudio, men efter några veckor med digital träning bestämde hon sig för att öppna för ett begränsat antal deltagare på sin egen takterass. Där har de tränat sedan dess.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 4 av 5 Joanna Reinikainen, känd under artistnamnet Rein.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 5 av 5 Urbefolkningarnas antal i världen sjunker drastiskt. Det hänger tätt ihop med utvinningen av naturresurser. Agrafena Togi med barnen Konstantin, 12, och Viktoria, 6.
Foto: Niklas Meltio