Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 02:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/vecka-42-i-bilder-se-varlden-genom-dn-fotografernas-ogon/

KULTUR

Vecka 42 i bilder – se världen genom DN-fotografernas ögon

Hur ser tiden ut? Varje vecka väljer DN:s bildredaktör Pi Frisk ut fem fotografier som speglar Sverige just nu. Här är bilder från vecka 42, 2021.

Den gamla bruksorten Bjuv öster om Helsingborg är uppbyggd kring gruvan. Florian Mailat och Buu Lang på avdelningen där man fortfarande bearbetar stenen för hand.
Foto: Anders Hansson

Bjuv. Coronapandemin blev sista spiken i kistan för Höganäs Borgestads fabrik, den enda i Sverige som tillverkar eldfast tegel. I veckan stängdes ugnen och majoriteten av arbetarna gick hem. Det är slutet på en era för de gamla gruvsamhällena i nordvästra Skåne.

Se reportaget: Pandemin knäckte fabriken – nu går arbetarna hem

”Jag får ofta höra att jag är så stark. Det vill jag inte förta, jag är stark och grundad i mig själv. Men jag är också bräcklig och sårbar som person, det har jag även varit i politiken”, säger Birgitta Ohlsson.
Foto: Anette Nantell

Stockholm. Liberalernas Birgitta Ohlsson försvann från den svenska partipolitiken. Hon gick från att messa med Carl Bildt på förlossningen till att ha fritid. Balans. Då kom cancerbeskedet.

– Det första jag gjorde när jag fick beskedet var att planera min begravning, säger Birgitta Ohlsson.

Se reportaget: Birgitta Ohlsson: ”Man tror innan att det skulle vara det värsta, att tappa håret”

Sportklättrarna har hittat till den lilla grekiska staden Leonídio. Nya klippor utrustas löpande, men redan nu finns tusentals vertikala klätterleder i området.
Foto: Thomas Karlsson

Leonídio. 120 km sydväst om den grekiska huvudstaden Aten sitter Julia Jernberg på en klippkant och dinglar med benen. Hon har precis klättrat en 180 meter hög led med flera replängder, nu samlar hon ihop sin utrustning för att påbörja nedstigningen.

Ebo Krdum soundcheckar inför kvällens releasespelning på jazzklubben Fasching i Stockholm. Hans album ”Diversity” släpptes i slutet av september.
Foto: Paul Hansen

Stockholm. Ebo Krdum torterades på grund av sitt politiska motståndsarbete i diktaturens Darfur, Sudan. Med musiken som stöd lyckades han fly till Sverige. Nu vinner han prestigepriser, hyllas av kritiker, och av kollegorna inom folkmusiken.

– Jag fortsätter att arbeta för frihet, rättvisa och yttrandefrihet, säger han.

Se reportaget: Musiken blev Ebo Krdums räddning undan diktaturen i Sudan

Gokarten Milla Sjöstrand kör är en större modell, den går i 120 kilometer i timmen. Under hösten tog hon även formelbilslicens, så möjligheten att köra bil i framtiden finns.
Foto: Lars Lindqvist

Södertälje. Hon vill bli en ny Lewis Hamilton eller Max Verstappen. Men 13-åriga Milla Sjöstrands resa till formel 1 är lång. Den kan dock ta sin början den här helgen i Frankrike – när talanger från hela världen jagar en plats i Ferraris akademiprogram.

Se reportaget: Milla Sjöstrand, 13, siktar på Ferraris akademiprogram – och formel 1

Se fler Veckans bilder

Bild 1 av 5
Foto: Anders Hansson
Bild 2 av 5
Foto: Anette Nantell
Bild 3 av 5
Foto: Thomas Karlsson
Bild 4 av 5
Foto: Paul Hansen
Bild 5 av 5
Foto: Lars Lindqvist