Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-25 04:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/victoria-benedictsson-postmastarfrun-som-skrev-sig-ut-ur-aktenskapets-tristess/

Victoria Benedictsson drömde om att bli bildkonstnär, men blev i stället en av det svenska 1800-talets mest intressanta författare. I hemstaden Hörby har hon fått en park uppkallad efter sin pseudonym, Ernst Ahlgren-parken, där också en byst av henne står.
Victoria Benedictsson drömde om att bli bildkonstnär, men blev i stället en av det svenska 1800-talets mest intressanta författare. I hemstaden Hörby har hon fått en park uppkallad efter sin pseudonym, Ernst Ahlgren-parken, där också en byst av henne står. Foto: TT
BÖCKER

Victoria Benedictsson - postmästarfrun som skrev sig ut ur äktenskapets tristess

Victoria Benedictssons romaner slog ner som en bomb i 1880-talets debatt om äktenskap, kvinnlig frigörelse och sedlighet.

Själv levde hon som postmästarfru i Skåne. 36 år gammal förälskade hon sig i en av tidens största kulturpersonligheter och två år senare tog hennes liv slut på ett hotellrum i Köpenhamn.

Boklördags Sandra Stiskalo berättar hennes historia.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 6 Victoria Benedictsson med maken Christian.
Foto: TT
Bild 2 av 6 Victoria Benedictsson med sin dotter Hilma 1877.
Foto: TT
Bild 3 av 6 Den danske litteraturkritikern Georg Brandes på en teckning gjord av P S Kröyer, daterad 1881.
Foto: TT
Bild 4 av 6 I hemstaden Hörby har hon fått en park uppkallad efter sin pseudonym, Ernst Ahlgren-parken, där också en byst av henne står.
Foto: TT
Bild 5 av 6 Författaren Axel Lundgård på en bild från 1907.
Foto: TT
Bild 6 av 6 Victoria Benedictsson, 1866.
Foto: TT