Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-01 21:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/victoria-benedictsson-postmastarfrun-som-skrev-sig-ut-ur-aktenskapets-tristess/

Victoria Benedictsson drömde om att bli bildkonstnär, men blev i stället en av det svenska 1800-talets mest intressanta författare. I hemstaden Hörby har hon fått en park uppkallad efter sin pseudonym, Ernst Ahlgren-parken, där också en byst av henne står.
Foto: TT
BÖCKER

Victoria Benedictsson - postmästarfrun som skrev sig ut ur äktenskapets tristess

Victoria Benedictssons romaner slog ner som en bomb i 1880-talets debatt om äktenskap, kvinnlig frigörelse och sedlighet.

Själv levde hon som postmästarfru i Skåne. 36 år gammal förälskade hon sig i en av tidens största kulturpersonligheter och två år senare tog hennes liv slut på ett hotellrum i Köpenhamn.

Boklördags Sandra Stiskalo berättar hennes historia.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till valborg!

Alla artiklar gratis till 30 april, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.

Bild 1 av 6
Foto: TT
Bild 2 av 6
Foto: TT
Bild 3 av 6
Foto: TT
Bild 4 av 6
Foto: TT
Bild 5 av 6
Foto: TT
Bild 6 av 6
Foto: TT