Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-24 21:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/vogue-kritiseras-for-kamala-harris-omslag/

Kultur

Vogue kritiseras för Kamala Harris-omslag

Kamala Harris på omslaget till februarinumret av amerikanska Vogue.
Kamala Harris på omslaget till februarinumret av amerikanska Vogue. Foto: Tyler Mitchell

Kamala Harris pryder omslaget till den amerikanska modetidningen Vogues februarinummer. Men bilden av den blivande vicepresidenten har kallats respektlös och tidningen kritiserats för ”whitewashing”.

I söndags började bilder från amerikanska Vogues februarinummer cirkulera på sociala medier. På omslaget syns den blivande vicepresidenten Kamala Harris i svarta jeans och converse-sneakers, hon står ledigt på ett glansigt rosa tyg mot en matt grön bakgrund. Fotot har väckt starka reaktioner och bland annat kritiserats för att vara illa ljussatt och för så kallad whitewashing, en term som bland annat används för att beskriva hur rasifierade personer görs ljusare genom smink, ljussättningen eller redigering.

Även det vardagliga klädvalet och stylingen har blivit föremål för diskussion. Den tillträdande vicepresidentens team ska, enligt CNN, ha efterfrågat en annan omslagsbild där Kamala Harris står med armarna i kors, iklädd en ljusblå Michael Kors-dräkt framför en guldfärgad bakgrund.

Tidningen Vogue har i en webbartikel kommenterat det kommande numret. Där står att omslaget och färgvalet inspirerats av Alpha Kappa Alpha – den studentföreningen för kvinnliga afroamerikaner som Harris varit medlem i. Tidningen skriver också i ett mejl till CNN att fotografen Tyler Mitchells ”informella bilder förmedlar den tillträdande vicepresidentens autentiska och tillgängliga karaktär.”

Läs mer:

Möt USA:s blivande vicepresident Kamala Harris.

Kamalaland – platsen som formade USA:s vicepresident.

Ämnen i artikeln

Mode

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt