Created with Sketch. Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-09 12:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/william-spetz-skilsmassa-kan-vara-nagot-fantastiskt-for-barnen/

40 sek. På 10 år har William Spetz hunnit gå från sketcher på Youtube till Dramatens scen: ”Även om det skulle vara femtio personer i små öar i salongen så är det publik.”
KULTUR

William Spetz: Skilsmässa kan vara något fantastiskt för barnen

Som 14-åring började William Spetz lägga ut roliga videofilmer på sig själv från pojkrummet hemma i Umeå. Nu står han för första gången på Dramatens scen i en pjäs byggd på Liv Strömquists bok om kärlek i vår tid. ”Det är exakt det här jag alltid har velat”, säger han.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 5 Repandet av Liv Strömquists föreställning har gett William Spetz en helt ny syn på kärlek: ”Hur vi i vår self-love-tid lägger allt fokus på oss själva.”
Foto: Eva Tedesjö
Bild 2 av 5 ”Vi kan hålla på och spekulera om framtiden, men är det något jag har lärt mig av 2020 så är det att vi inte kan planera ett skit – vi är chanslösa.”
Foto: Eva Tedesjö
Bild 3 av 5 I början var William Spetz humor fokuserad på ironi – men allvaret fanns hela tiden i bakgrunden: ”Sorg och skratt är ju tätt sammankopplat i hjärnan.”
Foto: Eva Tedesjö
Bild 4 av 5 William Spetz verkar ovanligt trygg privat – men på scen kan ambitionerna och prestationsångesten göra honom skräckslagen.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 5 av 5 När William Spetz nu ställer sig på Dramatens scen uppnås en barndomsdröm: att få blanda komik och allvar.
Foto: Eva Tedesjö