Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-25 12:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/wrath-of-man-gar-vilse-i-en-dimma-av-testosteron/

FILM | RECENSION

”Wrath of man” går vilse i en dimma av testosteron

Jason Statham
Jason Statham Foto: Alamy

Jason Statham spelar en stenhård värdetransport-väktare i Guy Ritchies nya film. Dessvärre är ”Wrath of man” så actionfylld att handlingen helt kommer i skymundan.

Detta är en recension. Skribenten svarar för åsikter i texten.

En hårdingarnas hårding, ”H” (Jason Statham), tar anställning på en firma för värdetransporter. Jobbet är farligt. Företaget har nyss blivit utsatt för ett brutalt rån där väktare strukit med. Det kan finnas en läcka som gör att Fortico Security just nu är extra sårbart. Det bekymrar inte den mystiska ”H”. Allt tyder på att han har sina egna skäl för att söka sig till firman.

I ”Wrath of man” är Jason Statham hård från första repliken. Vi möter honom på anställningsintervjun där han tillfrågas om sina familjeförhållanden. ”Gift. Skild.” säger Statham. Han låter som om han vill slå ihjäl någon för att han tvingats att säga två ord efter varandra.

”Wrath of man” är action för den som vill ha hamburgaren utan sallad. Filmen är inställd på ett läge, max aggressivitet. Umgänge i omklädningsrummet, after work i en bar - samma hårda blickar överallt. Varenda scen tycks utspela sig i en dimma av testosteron.

Foto: Alamy

Det har gått många år sedan Guy Ritchie debuterade med ”Lock, stock and two smoking barrels” (1998). Den gjorde succé med sin smarta mix av parodisk hårdkokthet och humor. I denna nyinspelning av franska ”Le convoyeur” från 2004 är humorn lagd åt sidan. Ritchie satsar här helt på publikens fascination för omänskligt hårda män, sådana som inte vet vad ”backa” betyder. Rollfigurerna heter saker som ”Bullet, ”Hollow Bob”, ”Boy Sweat Dave”.

Den finess som ska skänka ”Wrath...” någon egen profil, ligger i hur mysteriet som omger Stathams ”H” skalas av lager för lager. Vi återvänder hela tiden till det inledande blodiga rånet, varje gång från en ny vinkel som ger mer information om den mystiska ”H”:s verkliga motiv och avsikter.

Det kunde ge något. Men vinklarna är så långsökta att det krävs nya vinklar för att förklara dem. Även om det är actionfyllt även i återblickarna, stjäl de till sist fokus från handlingen.

Skada. Om det är något namnet ”Jason Statham” utlovar är det väl stenhårt fokuserade insatser i lika fokuserade filmer.

Se mer. Tre andra actionfilmer med lurig intrig: ”Örnnästet” (1968), ”Face/Off” (1997), ”Inside man” (2006).

Ämnen i artikeln

Film

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt