Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-26 18:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/youtube-lagger-till-dricksknapp/

KULTUR

Youtube lägger till dricksknapp

Den nya funktionen kommer bara vara tillgänglig för de kreatörer som är med i Youtubes partnerprogram.
Den nya funktionen kommer bara vara tillgänglig för de kreatörer som är med i Youtubes partnerprogram. Foto: Carsten Rehder/TT

Snart får Youtubetittare ett nytt sätt att betala för innehåll. En ”super thanks”-knapp ska ge kreatörer större möjlighet till ersättning på sajten. Det rapporterar The verge.

TT Text

Den nya tjänsten låter användare välja mellan fyra olika prisklasser från två till 50 dollar (eller i landets motsvarande valuta). När en användare betalar för ett ”super thanks” kommer en animation och en färgglad kommentar med deras namn att dyka upp i kommentarsfältet.

Youtube betalar vissa kreatörer en del av annonsintäkterna, men det är en inkomst som blivit mer osäker. Många annonsörer har dragit sig tillbaka från sajten på grund av risken att förknippas med kontroversiellt innehåll.

Andra möjligheter att betala kreatörer existerar redan, i form av prenumerationstjänster och dricksmöjligheter kopplade till livesändningar.

”Super thanks” befinner sig i förstadiet innan det lanseras på riktigt, och kommer endast vara tillgängligt för de kreatörer som är med i Youtubes ”partner program”.

Ämnen i artikeln

Youtube

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt