Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Alliansen verkar ha glömt bort sitt syfte

Foto: Henrik Montgomery/TT

DN 27/4 2018. Fortfarande är Alliansen en bra idé för dem som inte vill ha år ut och år in av obrutet socialdemokratiskt styre. Men det är inte rimligt att ett parti ska avstå från hjärtefrågor enbart för att hålla ihop samarbetet. 

Hur stor är egentligen frågan om amnesti för ensamkommande från Afghanistan? Inte särskilt. Den berör 9 000 personer. Men den är också sammanflätad med resten av Sveriges invandringspolitik och har därför ett symbolvärde som inte ska underskattas. 

Det blir tydligt inte minst i ljuset av Centerpartiets ja till regeringens förslag. 

I sin nuvarande form bryter lagförslaget mot principen att alla ska behandlas lika. Det omfattar dessutom personer som inte klargjort sin identitet eller ålder. 

De ska nu få stanna, inte för att de anses ha skäl till det, utan för att genomgå en utbildning. Det finns inga planer för hur man ska skaka fram 9 000 extra programplatser åt dem, än mindre vad som händer om de misslyckas i skolan. Lagrådet har på goda grunder underkänt hela förslaget som ett hafsverk.

Man kan förstå dem som anser att Centerpartiet borde ha röstat nej. Men själva idén om en amnesti måste partiet vara fritt att driva. För till skillnad från vad många gör gällande är det inte rimligt att ett parti ska avstå från hjärtefrågor enbart för att hålla ihop Alliansen. Faktiskt är denna syn på blocken ett direkt oskick.

Just invandringsfrågan är så god som någon att profilera sig olika i.

Det kan vara bra för partier att samarbeta i olika koalitioner. 

Embryot till just Alliansen uppstod 2002. Det borgerliga självförtroendet var då kört i botten. Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och även Miljöpartiet – på den tiden ett parti som envisades med att vägra placera sig på den politiska skalan – förde samtal om att bilda en mittenregering. Men problemen var flera. Projektet stöp slutgiltigt när Centerpartiet drog sig ur. 

Inför valet 2006 var beslutsamheten större. Nu fick det vara slut på de inbördes oenigheterna! Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna beslöt att försöka stjäla väljare från Socialdemokraterna i stället för från varandra. Ett samarbete formulerades.

Fortfarande är Alliansen en bra idé för dem som inte vill ha år ut och år in av obrutet socialdemokratiskt styre. Pakten utgår från en ungefärlig ideologisk samhörighet i en borgerligt orienterad bas. 

Men sinsemellan måste partierna få spreta rätt betänkligt. Annars är det ingen mening att alls ha olika partier, då kunde de lika gärna uppgå i det nya partiet Alliansen.

Koalitioner kan vitalisera politiken, men i dagsläget är de svenska blocken snarare cementkolosser. Dessutom finns nu ett tredje alternativ att förhålla sig till: Sverigedemokraterna. Detta talar emot blockens framtid. 

Å andra sidan är väljarna fortfarande trogna denna uppdelning. Liberalernas, Socialdemokraternas och Centerpartiets väljare är något mer öppna, men de flesta har fortfarande svårt att tänka sig blocköverskridande samarbeten, enligt DN/Ipsos mätning i dagens tidning.

Om de borgerliga vill ge Alliansen en chans måste de vara beredda att förändras med tiderna. De måste minnas sitt syfte – som inte är att ligga varandra så nära som möjligt. Just invandringsfrågan är så god som någon att profilera sig olika i. 

Moderaterna kan locka den stora minoritet väljare som vill ha en restriktiv migrationspolitik medan Centerpartiet drar dem som vill ha en generös invandring och en integration som handlar mer om morötter än om piskor.

Varpå resultatet väl blir en politik som hamnar någonstans mitt emellan. Som, på gott och ont, brukligt är i det mellanmjölksland i norr där vilt krängande konsensus förr eller senare alltid stillar sig.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.