Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 19:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/amanda-sokolnicki-akesson-byter-eu-forpackning-men-behaller-innehallet/

Ledare

Amanda Sokolnicki: Åkesson byter EU-förpackning men behåller innehållet

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Samma dag som britterna gick till valurnorna för att säga adjö till EU skrev Jimmie Åkesson en debattartikel där han slog fast att ”Sverige bör följa Storbritannien”.

Rätta artikel
EU-valet 2019

Då, i juni för snart tre år sedan, var det fortfarande okomplicerat att säga så. Det räckte att förklara att allt skulle bli bättre: medborgarna skulle fortsätta få alla fördelar som EU medförde, men utan att behöva hantera saker de ogillade. Ingen förespråkare lyckades, eller försökte ens, svara på hur det skulle gå till.

Sedan hann verkligheten i kapp. Och nu har Sverigedemokraterna meddelat att de inte längre ska försöka få Sverige att lämna EU. Åtminstone inte för tillfället.

Jonas Sjöstedt hade otur. Han hade precis berättat att Vänsterpartiet fattat samma beslut – för att slippa göra partier som SD sällskap. Hans motivering gick upp i rök. I Åkessons fall är saken annorlunda, han bryr sig knappt ens om att skaffa några argument. 

Han säger visserligen att planen är att förändra EU inifrån nu när nationalister skördar framgångar i Europa, men pratar samtidigt om att just de partierna är svåra att samarbeta med. Sannfinländarna och Dansk Folkeparti dök nyligen upp på italienska Legas presskonferens, påpekar han för DN på måndagen. ”Jag visste inte om det.” 

Nationalisterna i EU lider av precis samma problem som deras kritiker. Det är lätt att skapa en gemensam fiende, men svårare att enas om vad man ska skapa i stället. 

Och Åkesson verkar inte vilja ta risken att samarbeta med partier som flirtar öppet med Vladimir Putin, inte om redan misstänksamma moderater ska kunna ge SD en chans i framtiden. Utan fler underliga ryska kopplingar än de som redan ertappats, och med ett krav på EU-utträde mindre, förbättras oddsen. Det kostar att göra sig samarbetsbar. 

Det är svårare att sjunga EU-utträdets lov när den brittiska farsen samtidigt visar vad Åkessons ord betyder i praktiken.

Sverigedemokraterna kommer antagligen att söka sig till andra grupperingar i parlamentet, kanske ”mot en mer traditionell konservativ rörelse”, säger Åkesson och man undrar om det inte mest av allt ändå är inrikespolitik som pågår i EU-valet.

SD-ledaren tror inte att hans väljare uppfattar det nya EU-beskedet som en kursändring, säger han. Det gör de i så fall rätt i. Partiets budskap har ju inte ändrats, man påstår fortfarande att Sverige ska få allt bra som kommer ur EU och slippa det som inte uppskattas. 

Det enda som hänt är att ordet utträde har fått en lite annan, mer verklighetsförankrad, klang under åren som gått sedan folkomröstningen. Det är svårare att sjunga EU-utträdets lov när den brittiska farsen samtidigt visar vad Åkessons ord betyder i praktiken.