Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 08:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/amanda-sokolnicki-astudillo-ger-s-hyckleriet-ett-ansikte/

Ledare

Amanda Sokolnicki: Astudillo ger S-hyckleriet ett ansikte

Luciano Astudillo presenterar valanalysen tillsammans med partikollegor. Foto: Anders Wiklund/TT

S-styret i Malmö lever inte som det lär. 

Rätta artikel

Få saker tycks irritera Stefan Löfven. Därför hamnar han ofta i den där lite besvärliga situationen när han måste anstränga sig för att markera sin upprördhet, men inte kommer längre än till att ”det är inte okej”. 

Men det finns undantag. Människor ska ha bra villkor och löner, kan han bullra utan att behöva skådespela. Det har också hans parti bullrat i årtionden. Därför blir hyckleriet något i hästväg när S i Malmö nu rekryterar skådespelartalanger till sin kampanjfilm inför valet i maj. 

För vad får personerna som tack för besväret? Något att äta och lite fika. Luciano Astudillo (S), stabschef hos kommunstyrelsens ordförande, är också generös nog att förklara varför man inte tänker betala för tjänsten (Kvällsposten, 29/3): ”Man ska läsa upp en text som vi redan skrivit och vi har redan fått in svar från 22 personer som skulle vilja ställa upp.”

Sydsvenskan påminde om att Astudillo nyligen sålde aktier i just ett bostadsföretag till ett värde av 36 miljoner kronor.

Ingen behöver tvivla på hur det skulle låta från socialdemokrater om ett företag motiverade uteblivna löner med att det alltid går att hitta någon som är beredd att jobba under de premisserna. Om teatrar slutade betala skådespelare för att de bara ”ska läsa upp en text” som någon annan skrivit.

Astudillo var också förra veckans huvudperson, när hans S-styre anslöt sig till FN-initiativet ”The shift”, där det rosenskimrande målet är att bostäder ska betraktas som rättigheter snarare än handelsvaror.

Men denna lilla symbolpolitiska bostadsbubbla sprack omgående. Sydsvenskan påminde om att Astudillo nyligen sålde aktier i just ett bostadsföretag till ett värde av 36 miljoner kronor. 

Eftersom partiet tycks vara på jakt efter gratis arbetskraft är det väl lika bra att jag drar mitt till strå till kampanjstacken: ”Nej till bostadsvinster – utanför Partiet” eller ”Dumpa inte löner – om det inte gynnar S”. Kan det vara något för Malmöstyrets nästa kampanjfilm?