Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 11:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/amanda-sokolnicki-damberg-enda-lofte-ar-att-lamna-barnen-i-helveteslagret/

Ledare

Amanda Sokolnicki: Dambergs enda löfte är att lämna barnen i helveteslägret

Mikael Damberg (S). Foto: Christine Olsson/TT

Varför skryter regeringen med att den inte ens försöker hjälpa de svenska barn som är fast i misären i al-Hol-lägret?

Han må ha övergett kurderna, lämnat regionen i kaos och potentiellt blodbad. Men Donald Trump förklarade att vi ändå inte behöver oroa oss eftersom han har en ”great and unmatched wisdom” att luta sig mot. 

Så vi andades ut.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) är inte helt olik presidenten. Han ber oss lita på sin enorma och oöverträffade förmåga i konsten att visa handlingskraft genom att göra ingenting. 

Man skulle kunna tro att Turkiets aggressiva besked om att inta en del av Syrien skulle påminna om hur bråttom det är att hämta hem de svenska barn som är inlåsta i al-Hol-lägret till följd av sina IS-föräldrars terrorism. Men efter att inrikesministrar från olika EU-länder diskuterat saken förklarade Damberg för TT att ”alla var rörande överens om att vi måste följa den här utvecklingen noga och inte ta några förhastade beslut”.

Så vi andades ut. 

Regeringen har inte agerat på månader, utan låtit svenska barn leva under så fruktansvärda förhållanden att flera av dem uppges ha dött. Och nu kan vi känna oss trygga i att ministern inte tänker skynda sig.

Det är som en maktpolitikens perverterade version av Sverigedemokraternas idé om att hjälpa människor i närområdet för att slippa ha med dem att göra.

Det går bevisligen att hämta hem barn om man vill – det skedde med familjen Skråmo. Men då gällde det en känd terroristpappa, och barnen hade en morfar som var beredd att driva kampanj för dem, sätta sitt namn och ansikte på pränt. Då gick det. 

De andra barnen förtjänar givetvis inte mindre för att deras pappor inte är lika omtalade, eller för att deras släkt saknar mediekontakter. Det kan rimligtvis inte vara det som avgör vilka barn som ska räddas.

Medborgare ska inte behöva drabbas av våld, det har varit Dambergs budskap när han åkt på turné om gängbrottsligheten. Samtidigt förklarar han att det finns ett ”pågående arbete” för att ”stötta” barnen – i lägren. Ja, det är ministerns ord. Och det är ett hån. Barn dör, sitter inlåsta med IS-fundamentalister som gjort gud vet vad. Och de ska få stöd? ”Se så, upp med den undernärda hakan, vi skickade trots allt en filt!”

Det är som en maktpolitikens perverterade version av Sverigedemokraternas idé om att hjälpa människor i närområdet för att slippa ha med dem att göra.

Damberg framstår gärna som bekymrat resonerande, men i praktiken säger han det mest cyniska den här regeringen någonsin kommer att säga: oskyldiga svenska barn får ta straffet för vad deras föräldrar gjort i IS namn.

Det finns fortfarande tid att ändra på det innan situationen förvärras ytterligare. Innan barnen än en gång hamnar mitt i ett fullskaligt krig.

Låt de här barnen andas ut.