Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 17:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/amanda-sokolnicki-det-har-borde-vi-lara-oss-av-bjorklund/

Ledare

Amanda Sokolnicki: Det här borde vi lära oss av Björklund

03:36. Jan Björklund lämnar partiledarposten i Liberalerna efter tolv år.

Nästa valrörelse borde fler bete sig som Jan Björklund.

Amanda Sokolnicki
Rätta artikel

Han må älska att förklara att felet med rysk gas bara är att den är rysk och att det är gas. Och visst, Björklund väljer också att i en avgörande valrörelse klamra sig fast vid drömmen om euron – och byter en vacker partisymbol till ett potent skämt.

Dessutom framstod han inte bara sedvanligt avslappnad, utan loj, när valet närmade sig. Kanske eftersom det tar på krafterna med valrörelser, och att han vid det laget var den enda institution som var svårare att avsätta än ledamöterna i Svenska Akademien.

Men nu har det alltså hänt. Och en sak borde alla politiska läger kunna enas om när Björklunds tid som partiledare avslutas: fler måste följa hans exempel i nästa valrörelse. För han stack ut: till skillnad från många andra partiledare talade han tidigt om att han inte bara strävade efter sitt förstahandsalternativ, en alliansregering. Han var också beredd att tala öppet om att det var möjligt att en sådan inte blev av, och att han då var beredd att göra upp med Socialdemokraterna.

Samtidigt fortsatte Annie Lööf att upprepa ordet "alliansregering" och Ulf Kristersson försäkra att han bara tänkte bilda en moderat minoritetsregering om himlen föll ner.

Björklunds besked fick inte väljare att rusa till. Men han var ärlig. Och bara så kan politikers trovärdighet upprätthållas.

Så låt oss slå fast: Det är dumt att vägra tala om annat än sin drömregering. Risken är att det då varken blir någon dröm, eller ens en regering.