Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Ge inte Strage rätt, Annie Lööf

Med sikte på vadå?
Med sikte på vadå? Foto: Henrik Montgomery/TT

Den här veckan kommer Annie Lööf och Jan Björklund att sättas under hård press. Om de inte håller för trycket kommer SD att vara en del av regeringsunderlaget innan månaden är slut.

Det spelar ingen roll vad Jan Björklund har lovat sina barn eller väljarna, en majoritet av hans riksdagsgrupp vill ändå att han släpper fram en M-regering som är beroende av SD. Åtminstone enligt de källor som Dagens Industri har talat med. Tillsammans ger de bilden av "vad som närmast kan beskrivas som en intern revolt".

Kanske kommer vi i slutet av den här cirkusen ändå glädjas åt att det inte är Liberalerna som har makten att avgöra den här frågan – det är Centern.

Men bara kanske. För Annie Lööf vill fortfarande inte svara på hur hon agerar om Kristersson bildar en regering som tar stöd av SD. 

Annie Lööf vill fortfarande inte svara på hur hon agerar om Kristersson bildar en regering som tar stöd av SD.

I bästa fall handlar hennes uteblivna svar om att hon vill ha en bättre förhandlingsposition gentemot Socialdemokraterna, och därför inte vill stänga alla andra dörrar. I sämsta att hon seriöst överväger att släppa fram en regering som behöver Jimmie Åkessons välsignelse.

Det skulle innebära att Annie Lööf har ägnat en hel valrörelse åt att försäkra att Centern under inga omständigheter tänker förhandla med SD – för att sedan släppa fram en annan statminister som gör just det. 

Det talas ofta om vad som får partier att förlora väljare till Åkesson. Men om Lööf och Björklund släpper fram en M-regering skulle det betyda att det inte finns ett enda parti för den borgerliga väljare som prioriterar att hålla SD utanför inflytande.

Och det vore olyckligt, för det räcker att ha en Fredrik Strage i det här landet. ”Högerspöket” och DN-krönikören meddelade strax före valet att han visserligen älskar kapitalism och liberalism: "Socialism för mig är i bästa fall en popkulturell pose, ett t-shirt-tryck, en Kentrefräng – inget som bör tillämpas i verkligheten."

Ändå röstade han på Socialdemokraterna, och det av en enkel anledning: han litade inte på att C och L skulle hålla sitt ord om SD.

Det vore dumt att ge Strage rätt. Inte minst för att det skulle ge Socialdemokraterna en roll i svensk politik som de inte förtjänar.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.