Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

I dag valde Lööf och Björklund den liberala vägen, men vad väljer de i morgon?

Foto: Thomas Karlsson

Nu sätter Centern och Liberalerna stopp för vad som nästa vecka hade kunnat bli ett historiskt skifte i svensk politik: Sverigedemokraterna får inte inflytande över nästa regering. Men är det bara tillfälligt?

Ulf Kristersson förklarade under fredagen att han gett allianskollegorna helgen på sig att svara: släpper de fram honom som statsminister, trots att det förutsätter SD-stöd? Så lång tid behövde inte Jan Björklund och Annie Lööf för att säga det som borde vara självklart för varje liberal: SD ska inte få inflytande över nästa regering.

Dessvärre följdes det av: ...i alla fall inte nu. Vad Björklund har lovat sina barn är att inte sitta i en regering som förhandlar med SD, poängterade han på presskonferensen. Som om det skulle vara ett mindre svek att ge Jimmie Åkesson frikort till inflytande, bara han själv inte får en ministerpost.

Det är SD:s tillgång till makten och partiets chans att påverka som borde vara den avgörande frågan. Inte vem som sitter vid förhandlingsbordet.

Centerpartiets besked, som kom kort därefter, var viktigare eftersom det i praktiken är Annie Lööfs mandat som fäller avgörandet. Och hon var något tydligare. 

Hon kommer att rösta nej till Ulf Kristerssons förslag eftersom en konservativ högerregering inte är någonting åtråvärt. Men även hon luckrade upp budskapet efter några följdfrågor: detta är hennes besked "i denna talmansrunda". 

Det betyder att SD:s inflytande är uteslutet i dag. Men inte med säkerhet i morgon. 

Så vad händer nu? Det återstår att se. Men klart är att vi i Sverige har ett liberalt block som fortfarande står på rätt sida om ett beslut som kan påverka landets riktning under lång tid framöver.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.