Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 08:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/amanda-sokolnicki-insikten-om-postnords-problem-tycks-inte-ha-natt-fram-den-heller/

Ledare

Amanda Sokolnicki: Insikten om Postnords problem tycks inte ha nått fram – den heller

Christian W Jansson, ordförande för Postnord. Foto: Anders Wiklund/TT

Postnord väljer nu samma strategi som Swedbank och Dramaten. Men någon lösning är det inte.

Rätta artikel

Det gick inte att hålla tillbaka floden av vitsar när nyheten kom: Postnords vd Håkan Ericsson lämnar sin post.

Illavarslande, konstaterade många, eftersom det varit just det – att lämna post – som Postnord haft så ofantligt svårt att lyckas med.

Det är en vanlig strategi som företaget nu väljer. Ta emot förödande kritik, skyll på en person, sparka hen och gå vidare. Bara de senaste veckorna har vi sett det ske i Swedbank, på Dramaten och nu i Postnord. 

Men det är att göra det lätt för sig. För det spelar ingen roll hur tydligt man pekar ut en syndabock om man inte förstår vad som är fel. Om det påminns också den som lyssnar på Postnords ordförande Christian W Jansson, han som nu har gett vd:n sparken.

Det spelar ingen roll hur tydligt man pekar ut en syndabock om man inte förstår vad som var fel.

För Postnord må vara ett företag vars rubriker antingen handlar om att förtroendet är i botten, eller att förtroendet har rasat ytterligare. Vars svårigheter att leverera post nyligen ledde till att väljarna i Falun fick rösta en andra gång – eftersom röstsedlar inte kom fram i tid i september. Och där människors ilska över uteblivna och försenade paket har kombinerats med avslöjanden om hur mängder av postsäckar legat på Arlanda i upp till en vecka. Under bar himmel.

Men det har inte företagets ordförande märkt av. ”Jag känner inte till att vi har kvalitetsproblem på paketsidan över huvud taget”, säger han till SvD. ”Att något enstaka paket i det stora flödet går fel är svårt att undvika. Vi är inte mer än människor.”

Ungefär 500 enstaka paket – om dagen, för att vara mer specifik.

Men eftersom detta uppenbarligen inte uppfattas som ett problem kommer det heller inte att rättas till. Insikten tycks inte ha nått fram – den heller.