Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-12 00:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/amanda-sokolnicki-loofs-politik-ar-lofvens-basta-alternativ/

Ledare

Amanda Sokolnicki: Lööfs politik är Löfvens bästa alternativ

Foto: Roger Turesson

En vecka – det är vad Annie Lööf ger Socialdemokraterna. Om Stefan Löfven inte har ändrat sig till dess kommer han inte att bli statsminister.

Amanda Sokolnicki
Rätta artikel

Det meddelade C-ledaren på tisdagen: ”Socialdemokraterna har kommit med ett skambud när det gäller en rad av de politiska krav som Centerpartiet fört fram”. 

Det är synd. För visst är de liberala påbuden tuffa. Ändå borde Löfven acceptera dem.

Det talas mycket om Alliansens motstridiga löften. Men vad har egentligen Stefan Löfven sagt? Att han vill göra upp med den ”fördummande blockpolitiken”, att han är garanten för att hålla Sverigedemokraterna borta från inflytande och att han ska arbeta för fler jobb och bättre välfärd. Bara genom att ge C och L vad de ber om kan Löfven infria dessa löften. 

Om inte Stefan Löfven gör upp med Centerpartiet och Liberalerna kommer Sverige att få en högerregering beroende av Jimmie Åkesson.

Det kan vara svårt för Socialdemokraterna att förhandla om stora reformer eftersom de liberala partierna har en så tydlig bild av vad som behöver göras, medan Stefan Löfven har haft uppenbara problem att tala om vad hans parti faktiskt ska åstadkomma. Förutom extra semester för trötta föräldrar (tack).

Men det borde ändå gå. Ändra i turordningsreglerna – och kombinera det med en förändrad a-kassa. Avsluta diskussionen om vinster i välfärden – genom att sätta tydligare kvalitetskrav på skolor och vårdcentraler. Tillåt lägre löner – och investera i människors chans till vidareutbildning. Reformera bostadsmarknaden – men gör det inte över en natt. Sänk skatterna på arbete – och höj dem på kapital. 

Detta handlar inte bara om hur svårsmält S tycker att dagens bud är. Det borde också spela roll hur alternativet ser ut: Om inte Stefan Löfven gör upp med Centerpartiet och Liberalerna kommer Sverige att få en högerregering som är beroende av Jimmie Åkesson. 

Då kommer socialdemokrater och liberaler i alla fall snabbt att kunna enas – om hur dåligt det blev.