Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-28 12:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/amanda-sokolnicki-man-behover-inte-valja-mellan-antisemiter-och-nyssnazister/

LEDARE

Amanda Sokolnicki: Man behöver inte välja mellan antisemiter och nyssnazister

Israels ambassadör Ziv Nevo Kulman.
Foto: Olle Sporrong/Expressen/TT

Bara den som är besatt av invandring kan tro att Sverigedemokraterna kommer att skydda judar och andra minoriteter.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Det ser ut som en missbedömning. Paulina Neuding ska intervjua den israeliska ambassadören, men han följer inte hennes manus.

I Svenska Dagbladet kan man därför se ledarskribentens intervju övergå i något slags övertalningsförsök. Gång på gång försöker Neuding få Ziv Nevo Kulman att säga att ”massinvandringen” är det stora hotet mot judar i Europa. Och gång på gång svarar han att såväl islamister som vänster- och högerextremister utgör hot.

Han klarar – till skillnad från vissa delar av svensk borgerlighet i dag – att se antisemitism bland invandrade svenskar utan att samtidigt tona ner allvaret i andra aktörers beteenden.

Gång på gång försöker Neuding få Kulman att säga att ”massinvandringen” är det stora hotet mot judar i Europa.

”Vi har inte kontakt med SD eller några liknande partier i Europa med en tydlig nynazistisk bakgrund”, är hans raka budskap.

Det låter ganska… självklart?

När valresultatet var klart skrev Der Spiegel att det ”förändrat Sverige för alltid”. Deutsche Welle, Le Monde och Guardian informerade tyskar, fransmän och britter om ”ytterhögerns” häpnadsväckande framgång. BBC berättade hur en rörelse sprungen ur nynazismen nu blivit politiska kungamakare.

I Sverige rapporterades det kort och gott att Kristersson och ”hans sida” hade vunnit.

Det är lätt att bli hemmablind. Att vänja sig.

På Sverigedemokraternas valvaka den kvällen ropades det ”helg seger”. I budgetförhandlingarna som följde medverkade Oscar Sjöstedt, han som avslöjats med att skratta hjärtligt åt sin egen berättelse om en arbetsplats där kollegor sparkade på döda djurkroppar och ropade ”Die Juden”.

Inget av det här spelar längre någon roll, det har en majoritet i riksdagen bestämt sig för. Och för att förflyttningen ska rättfärdigas har nya argument slagit rot: att den som säger nej till att samarbete med nyssnazister helt enkelt inte har förstått hur allvarlig antisemitismen är bland invandrare från Mellanöstern.

Det är absurt. Sorgligt nog krävs det numera en israelisk ambassadör för att påpeka det.

Läs fler texter av Amanda Sokolnicki här.