Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 09:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/amanda-sokolnicki-miljopartiet-borde-inte-fa-nagra-ministerposter/

Ledare

Amanda Sokolnicki: Miljöpartiet borde inte få några ministerposter

På väg – ut.
På väg – ut. Foto: Lotta Härdelin

Att sitta i regeringsställning är inte nödvändigtvis detsamma som att påverka politiken. Det borde Miljöpartiet ha lärt sig av förra mandatperioden.

Amanda Sokolnicki
Rätta artikel

Fyra år i regeringsställning var allt som behövdes för att Miljöpartiet skulle börja låta som socialdemokrater. Det var känslan när rubrikerna dök upp på fredagen: Vi kommer att rösta nej till varje regering som vi inte ingår i, förklarade Isabella Lövin i ”P1-morgon”.

Det här är ett ypperligt tillfälle för MP att agera som det enfrågeparti det skulle kunna vara.

För ett parti som säger sig vilja ha en blocköverskridande uppgörelse är det en usel utgångspunkt. Lyckligtvis ska det också bara tolkas som just det: en början på ett samtal. För lyssnar man noga på vad språkrören säger, så är det en enda brasklappsfest. Beskedet är att betrakta som en ”ingång”, en ”utgångspunkt”, och ska inte tolkas som ”ultimativa utfästelser”.

Och det är bra. För det är fel utgångspunkt. Att sitta i regeringsställning är inte nödvändigtvis detsamma som att påverka politiken. Det borde Miljöpartiet ha lärt sig av förra mandatperioden.

Det här är ett ypperligt tillfälle för MP att agera som det enfrågeparti det skulle kunna vara. Ett parti som klarar att välja bort delar av skolpolitiken, hur många dagar Gustav Fridolin än har varit lärare. Som inte blandar sig i varje enskild sakfråga. Som inte prioriterar vänster eller höger – utan miljön.

”I sina krav struntar partierna helt i klimatet och miljön”, skriver Lorentz Tovatt (MP), talesperson i klimatpolitik, efter att C och L introducerat sina villkor för att släppa fram Stefan Löfven. Se där! En rimlig roll att fylla för ett miljöparti. Och ett komplement till de liberala krav på reformer av skatter, bostäder och arbeten som presenterats.

Även i valrörelsen 2014 var MP:s fokus att partiet skulle bli en del av regeringen. Sakpolitikens relation till Löfvens politik avhandlades knappt förrän ministerposterna var utdelade, och sedan gick det som det gick. Den här gången borde språkrören välja motsatt strategi: Ställ krav på det klimatpolitiska innehållet. Men gör det utan en plats i regeringen.