Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 22:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/amanda-sokolnicki-miljopartiet-har-en-viktig-roll-att-fylla-som-flyktingvan/

Ledare

Amanda Sokolnicki: Miljöpartiet har en viktig roll att fylla som flyktingvän

Foto: Elin Åberg

Det är lätt att avfärda Miljöpartiet som idealister utan intresse för verkligheten utöver koldioxidhalterna. Delvis på grund av att det är sant. Men de har en roll att fylla.

”Vi ska inte ha fler flyktingar. Vi ska ha färre.” Det sade Stefan Löfven samtidigt som Turkiet inledde operationen Fredens vår, vilket i praktiken betyder Dödens höst för många kurder i Syrien (Sydsvenskan 9/10).

Därmed kommer människor återigen tvingas från sina hem. 

När kriget inleddes för åtta år sedan var invandringsdebatten i Sverige motsatsen till dagens. Därför var miljöpartisterna inte heller viktiga, deras budskap var visserligen mer tillspetsat än andras men det var ändå samma budskap: invandring är självklart. Människor ska få komma till Sverige.

En flyktingkris senare är debatten mer eller mindre helt utbytt: de som fortsätter tala om människors rätt att fly till Europa betraktas som ufon. Därför är Miljöpartiets budskap också viktigare än någon gång tidigare.

De är en motvikt i en debatt som fullständigt kantrat.

De är en motvikt i en debatt som fullständigt kantrat. Där det betraktas som realism att oroa sig över integrationen, vilket är rimligt. Men där det av någon underlig anledning inte anses vara realism när man konstaterar att människor i krig behöver platser att fly till.

Flera MP-profiler tog skarpt avstånd från Stefan Löfven på torsdagen. Det han talar om är inte regeringens hållning, utan Socialdemokraternas, påpekade språkrören. Och det gjorde de rätt i.

Sverigedemokraternas succé var en konsekvens av att det saknades en kritisk röst i invandringsfrågan, har det ofta påståtts. I dag ser vi i stället en brist på flyktingvänner bland partierna.

Ingen förlorar på en debatt där varje argument får en röst. Det borde även alla de invandringskritiker som länge beklagade sig över den för likriktade migrationsdebatten hålla med om.