Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-12 13:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/amanda-sokolnicki-nu-ar-det-upp-till-bevis-for-stefan-lofven/

Ledare

Amanda Sokolnicki: Nu är det upp till bevis för Stefan Löfven

Mycket att glädjas åt.
Mycket att glädjas åt. Foto: Thomas Karlsson

Sveriges riksdag har en liberal ryggrad. Det är denna veckas mycket glädjande slutsats.

Amanda Sokolnicki
Rätta artikel

Först meddelade Annie Lööf att hon kan tänka sig att släppa igenom Stefan Löfven som statsminister – förutsatt att han genomför en rad liberala reformer. Nu ansluter sig Jan Björklund till samma linje.

Partiledarna hanterar därmed ett svårt parlamentariskt läge på bästa tänkbara sätt. De säger nej till Sverigedemokraterna och deras förödande ambitioner för Sverige. Men de säger också ja till liberal politik – även om den skulle komma i en ovan förpackning.

Och framför allt klarar de, till skillnad från många andra inom högern, att prioritera. Det är en artskillnad mellan motståndet mot Jimmie Åkesson och Stefan Löfven. 

Partiledarna hanterar ett svårt parlamentariskt läge på bästa tänkbara sätt.

Men vad får Lööf och Björklund att tro att en S-regering skulle driva igenom liberal politik? undrar många retoriskt. Och svaret är förstås: för att det är Stefan Löfvens chans till regeringsmakten.

Dessutom: Varför skulle C och L släppa igenom honom utan att få någonting för det?

För många inom vänstern som talat om blocköverskridande samarbeten är det här också veckan när dagdrömmar tar slut. Det finns ingen anledning att tro att detta betyder att socialdemokrater kan fortsätta regera som vanligt. Inget parti är berett att göra om Miljöpartiets misstag. Statsministerposten har ett pris: liberal sakpolitik.

Stefan Löfven har talat om att blockpolitiken är fördummande och att hans parti är en garant mot att SD får inflytande. Nu får han – för första gången – chansen att visa att det inte bara var tomma ord.