Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-10 18:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/amanda-sokolnicki-nu-kan-hogern-overge-tanken-pa-att-sd-samarbete-loser-problemen/

Ledare

Amanda Sokolnicki: Nu kan högern överge tanken på att SD-samarbete löser problemen

Busch Thor. Foto: Erik Abel/TT

Frågan är om efterfrågan på vänsterpolitik någonsin har varit så liten i Sverige. 

Miljöpartiet och Socialdemokraterna backar båda i den SCB-undersökning som presenterades på tisdagen. ”Jag tolkar den här mätningen som att väljarna skickar en signal till oss om att de vill se mer socialdemokratisk politik”, säger partisekreteraren Lena Rådström Baastad (S). Varför då?

Regeringen består av socialdemokrater och miljöpartister – som i dag till stor del bedriver liberal politik. Ändå backar även Vänsterpartiet i mätningen. Visst finns det en stark kritik inom Socialdemokraterna mot den politik som följt med januariavtalet, men många väljare verkar vara pragmatiska. De ser precis som Stefan Löfven att det saknas mer attraktiva alternativ.

Samtidigt som Kristdemokraterna ivrigt öppnat dörren till samarbete halveras Ebba Busch Thors parti.

Allt detta hade vanligtvis varit värt att fira som liberal. Men nu är det svårt, för det är inte mer liberal, eller ens högerpolitik, som väljarna ber om i stället. Sverigedemokraterna har ökat med mer än 5 procentenheter sedan majmätningen.

De senaste åren har det inom högern växt fram en sanning om att Sverigedemokraternas succé har berott på att andra partier inte ville ha med dem att göra. Men samtidigt som Kristdemokraterna ivrigt öppnat dörren till samarbete halveras Ebba Busch Thors parti. Moderaterna, som ställde sig lite försiktigt i hallen och fortsatte prata om paradgrenen hårda tag, växte 2 procentenheter. Så inte verkar gullande med SD vara någon självklar lösning, åtminstone inte för den som vill att Jimmie Åkessons inflytande ska minska. 

Problemen är däremot uppenbara. Om Ebba Busch Thors planer på en ny treenighet i svensk politik blir verklighet kommer den att bestå av en nationalistisk bjässe och två borgerliga partier som fortfarande inte velat tala högt om att de då skulle vara tvungna att ge taktpinnen till Åkesson. Att hoppas på en liberal inriktning under de premisserna är, som det är populärt att påpeka i det här landet, naivt.

Så i brist på annat att fira i dagens mätning går det i alla fall att konstatera: Nu kan moderater och kristdemokrater överge tanken på att allt löser sig bara man öppnar dörren till SD.