Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 09:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/amanda-sokolnicki-r-kellys-rost-ar-vad-oljan-ar-for-saudiarabien/

Ledare

Amanda Sokolnicki: R Kellys röst är vad oljan är för Saudiarabien

R Kelly. Foto: Frank Franklin II

R Kellys behandling av kvinnor har möjliggjorts av hans omgivning. 

Amanda Sokolnicki
Rätta artikel

Artisten R Kelly är en gud, men personen Robert Kelly är satan. Ungefär så sammanfattar en av kvinnorna i dokumentären ”Vi överlevde R Kelly” det hon säger sig ha blivit utsatt för.

De är många. Och deras berättelser omfattar alltid sex, alltid förnedring, ofta med minderåriga inblandade och successivt också med kontroll över deras hela tillvaro. De levde i stjärnans hus, behövde hans tillåtelse för att äta, gå på toaletten, titta på tv, gå ut, tala med andra i och utanför huset.

Den här gången kommer han inte att klara sig undan. Åtminstone inte kommersiellt.

Han gillar sina kvinnor ”petite”, säger han själv. Av det som framkommer i dokumentären tycks det många gånger ha inneburit barn. Och det är också anklagelser om det som fått honom åtalad tidigare. Den gången friades han, men alla som ville kunde se den vitt spridda videon – och att R Kelly kissar andra i munnen blev efter det närmast en humoristisk del av hans kult. 

Vad som hände med flickan är oklart.

Vi var ju hans anställda, ursäktar sig en äldre man som varit en del av det entourage som stjärnan omgivit sig med. Så som han ville ha det, blev det.

På så sätt skiljer sig inte R Kelly från världens mest skrupelfria länder. Hans röst är vad oljan är för stater som Saudiarabien. Den har gett honom en förmögenhet som gör andra beredda att både blunda för och bidra till saker som under andra omständigheter aldrig skulle accepteras. Vuxna män har hämtat flickor till huset. Skivbolag har fortsatt samarbetet.

Nu har nya utredningar inletts, bland annat om sexuella övergrepp. Och den här gången kommer han inte att klara sig undan. Åtminstone inte kommersiellt. Men det tycks inte bero på att det som händer nu är värre än någonting som har hänt tidigare, utan för att R Kelly inte längre är på toppen av sin karriär. För att hans pengar börjar ta slut. 

Det är en moralisk kollaps som det finns skäl att dra lärdomar av. Inte minst i relationen till länder som Saudiarabien.