Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 17:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/amanda-sokolnicki-ungdomarna-straffas-for-att-andra-misskott-forsvaret/

Ledare

Amanda Sokolnicki: Ungdomarna straffas för att andra misskött försvaret

Värnpliktstillvaron. Foto: LINA ALRIKSSON

Få saker inskränker en människas frihet så mycket som att en stat kräver att hon ska riskera sitt liv för den. 

Amanda Sokolnicki
Rätta artikel

Så även om värnplikten i en svensk kontext lätt framstår som en praktikalitet om hur en myndighet ska ordna med personalförsörjningen, är den i praktiken något helt annat. En fråga om människors rätt att bestämma över sin egen tid på jorden. 

Ändå finns det tillfällen när det går att motivera. För vad är friheten att slippa lyda order värd den dag främmande makt stövlar in? En frihet ställs mot risken att förlora många andra.

Det var bland annat den avvägningen som gjorde att värnplikten återinfördes 2017. Och det är konsekvenserna av det som ungdomar nu känner av. Det senaste året har minst 24 personer dömts för att de inte har följt totalförsvarsplikten, berättade TT på tisdagen.  

Det går inte att ha en värnplikt utan att samtidigt ha sanktioner mot personer som inte följer reglerna. Men var är proportionerna?

En av dem är 19-åriga Philip Åkerblom: ”Jag blev sjuk när jag skulle mönstra och låg i sängen hela den veckan. Jag glömde helt av att boka om min tid”, berättar han. Det resulterade i böter. Men framför allt: en prick i brottsregistret – i fem år. Vilket förstås är helt förödande för en ung person vars förutsättningar som vuxen kommer att präglas under just de åren.

”Jag hade gärna mönstrat en annan dag”, säger han. 

Det går inte att ha en värnplikt utan att samtidigt ha sanktioner mot personer som inte följer reglerna. Men var är proportionerna? Hur motiverar en stat att straffa unga människor med en prick som i praktiken kan sätta punkt för deras livsplaner? Som kommer försvåra chanser till jobb och bostad?

Om vi i Sverige hade tagit ett tillräckligt ansvar och prioriterat försvarsbudgeten i tid hade vi inte behövt straffa slarviga ungdomar. Då hade vi kanske haft råd med en professionell militär vid det här laget.