Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-12 03:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/anders-knape-de-fortroendevaldas-kraft-ar-oslagbar/

Replik Ledare

Anders Knape: ”De förtroendevaldas kraft är oslagbar”

Anders Knape.
Anders Knape. Foto: Christine Olsson

REPLIK. Amanda Sokolnicki har fel när hon tror att avskaffade regioner skulle förbättra vården. – Historiskt har Sverige klarat kriser tack vare den lokala och regionala nivån. Det är vår övertygelse att så gäller även nu, skriver SKR:s ordförande Anders Knape.

Hälso- och sjukvårdens styrning diskuteras av Amanda Sokolnicki på DN:s ledarsida den 26 juli. Vi kan vara helt överens om att digitaliseringen – till exempel att varje läkare oavsett var i Sverige vi träffar hen ska ha tillgång till vår journal på nätet – inte går tillräckligt snabbt. Där vill vi mer, snabbare och bättre. Vi kan också vara överens om att varje skattekrona ska användas till en bra och jämlik vård – oavsett vem du är och var du bor. Jag tror också att vi är överens om att all vård ska drivas så kostnadseffektivt och med så stor insyn för patienter, anhöriga, granskande medier och andra som möjligt. 

Vi är däremot på olika kurs när det gäller ansvarsnivåerna. Sokolnicki ser tydligen statliga myndigheter – kanske Polisens verksamhet eller Arbetsförmedlingens närhet till arbetssökande och företag eller dess digitalisering – som förebilder. SKR ser i stället hur det lokala och regionala ansvaret gör att besluten fattas närmare alla de som behöver välfärden samtidigt som ansvar kan utkrävas i och mellan allmänna val. 

Folkviljan utövas genom den lokala och regionala nivåns omkring 40.000 förtroendevalda utifrån kunskap om invånarna lokalt och regionalt. Deras kraft är oslagbar. Vi har ett robust system med förmåga att klara stora påfrestningar. Kapacitetsökningarna, omställningarna och utvecklingssprången som tagits under blott fem månader visar vilken kraft svensk hälso- och sjukvård besitter. Vi behöver lokalt och regionalt ansvar för nära vård och annan välfärd, som bygger på kunskap om de lokala förutsättningarna och lokala behoven hos varje patient.

Vi behöver lokalt och regionalt ansvar för nära vård och annan välfärd, som bygger på kunskap om de lokala förutsättningarna och lokala behoven hos varje patient.

Vi behöver också ett nationellt ansvar för en likvärdig vård, för att det utbildas rätt antal läkare och sjuksköterskor med rätt kompetens och för att klara extraordinära insatser i extraordinära tider. Som nu; i den pandemi vi är mitt i. Historiskt har Sverige klarat kriser tack vare den lokala och regionala nivån. Det är vår övertygelse att så gäller även nu. Ställ gärna de svåra frågorna, men försök att också ge rättvisa svar, inte bara de enkla. 

Ämnen i artikeln

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt