Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-04 03:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/andreas-bergh-slaveri-och-planekonomi-har-satt-sin-stampel-pa-globaliseringen/

LEDARE

Andreas Bergh: Slaveri och planekonomi har satt sin stämpel på globaliseringen

Alla länder som uppnått högt materiellt välstånd har gjort det åtminstone delvis genom handel och ekonomisk öppenhet.
Foto: Hampus Lundgren

SOMMARLÄSNING. Det är inte marknadens ”osynliga hand” som gör att en T-tröja som säljs i Florida tillverkas i Kina med amerikansk bomull. Det visar Pietra Rivoli.

Andreas Bergh är välfärdsforskare vid Ekonomihögskolan i Lund och Institutet för näringslivsforskning, och fristående kolumnist i Dagens Nyheter.

Det här är den andra artikeln i ledarsidans sommarserie om böcker som hjälper oss att förstå vår samtid. Längst ner hittar du länkar till övriga artiklar i serien.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 27 november!

Alla artiklar gratis fram till 27 november, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.