Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 17:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/annika-strom-melin-eus-anstandiga-medlemsstater-maste-inratta-en-human-flyktingmottagning/

Ledare

Annika Ström Melin: EU:s anständiga medlemsstater måste inrätta en human flyktingmottagning

Ingen lagspelare. Foto: / Vincenzo Livieri, / Vincenzo Livieri

Låt Ungern och Polen betala dyrt för att slippa vara med. Den utdragna striden om unionens havererade asylpolitik får omänskliga följder på Medelhavet.

Det senaste flyktingdramat på Medelhavet visar att kampen om EU:s asylpolitik måste få ett slut.

Italien har åter vägrat att ta emot ett fartyg med människor som har räddats från att drunkna utanför Libyen. Några gravida kvinnor och andra särskilt skyddsbehövande har fått lämna båten, men i skrivande stund vet övriga inte när, om eller var de får komma i land.

Uttorkade och uttröttade män, kvinnor och barn används alltså som brickor i ett alltmer cyniskt politiskt spel om EU:s asylpolitik. Det har pågått sedan förra sommaren, när Italien stängde landets hamnar för frivilligorganisationernas fartyg.

Sedan dess har nästan alla räddningsbåtar lämnat Medelhavet. För närvarande finns bara tyska Sea Watch kvar, men den senaste räddningsaktionen kanske blir den sista. Italien hotar att beslagta båten och straffa organisationen med dryga böter.

Inrikesminister Matteo Salvini skyller som vanligt på alla andra. Den här gången anser han att nödsituationen är Nederländernas fel, eftersom Sea Watch fartyg är registrerat där.

Salvini är en kallhamrad och skicklig förhandlare. ”Vi anklagar Nederländerna och EU för att män och kvinnor lider på Sea Watch”, deklarerade han häromdagen. De stängda italienska hamnarna ska fungera avskräckande för människor på flykt och visa övriga EU att Italien har fått nog.

När staterna längre norrut därför stängde sina gränser fick det politiska följder i Italien.

Problemet är att han har en poäng. Det är förstås orimligt att bara Italien – och Grekland, Malta och Spanien – ska ta emot människor som lyckas ta sig till EU över Medelhavet.

Under åratal har Dublinförordningens regler om ”första asylland” varit ett märkligt system. EU-länderna vid Medelhavet har protesterat, om och om igen.

När övriga inte lyssnade började de strunta i att registrera alla som ville ansöka om asyl och i stället låta flyktingar och migranter åka vidare till andra EU-länder. När staterna längre norrut därför stängde sina gränser fick det politiska följder i Italien.

Främlingsfientliga Legas hårdföra budskap slog igenom och Salvinis valframgångar kan alltså delvis ses som ett resultat av EU:s havererade asylpolitik. Det är ännu ett skäl för att unionen måste ta sig samman.

Eftersom EU har gemensamma yttre gränser borde naturligtvis också flyktingmottagningen vara gemensam, men Sverige och andra anständiga EU-länder måste nu strunta i Polen och andra vägrarstater. De är trots allt inte så många.

Det har länge talats om att en ”koalition av villiga länder” skulle kunna gå samman och ta emot asylsökande människor. Redan hösten 2015 föreslog Tyskland att sådan grupp skulle gå i täten och visa vad gemensamt ansvar för asylmottagningen innebär i praktiken, men den gången sade Sverige nej.

Efter fyra års fruktlösa förhandlingar är det dags att byta spår. Frågan är om det ens är önskvärt att tvinga skyddsbehövande människor till Polen och andra länder som har utvecklat ett iskallt och statligt styrt flyktingmotstånd.

På något sätt måste den inhumana oredan på Medelhavet få ett slut. EU:s ledare kanske önskar sig en värld utan asylsökande människor och migranter, men de kommer inte undan verkligheten.

Avtalen med Turkiet och Libyens kustbevakning har förvisso gjort det betydligt svårare att ta sig över östra och centrala Medelhavet. Antalet människor som lyckas ta sig till EU har minskat mycket kraftigt, men desperata människor hittar nya flyktvägar och nya konflikter förändrar flyktingströmmarna. Det kommer fortfarande människor över havet.

Sedan årets början har ungefär 30 000 anlänt med båt till länderna kring Medelhavet och 10 000 av dem har sökt sig till Spanien. För närvarande ökar antalet asylansökningar mest från människor som kommer från Venezuela och Colombia.

Djungelns lag tagit över och de allra svagaste hamnar i kläm.

EU behöver alltså snarast en flyktingmottagning värd namnet. Låt därför vägrarländerna betala dyrt för att slippa vara med. Upprätta sedan ett förbund av EU-stater som frivilligt tar emot människor som behöver skydd. Om många delar på ansvaret blir det inte särskilt tungt att bära.

Enklast är antagligen att ge generösa EU-bidrag till stater som deltar, och på så sätt minska flödet av EU-pengar till övriga. Det vore också rimligt, men är säkert krångligare, att dra ned på andra bidrag till medlemsstater som struntar i EU:s gemensamma åtaganden.

En stor majoritet av EU:s medlemsländer skulle antagligen gå med, vilket skulle sätta press på de få som säger nej. Hur länge skulle till exempel vänskapen mellan Viktor Orbán och Matteo Salvini hålla om Ungern fortsätter att vägra? Det vore intressant att se.

På något sätt måste den utdragna striden om EU:s asylpolitik avgöras. I avsaknad av gemensamma, fungerande EU-regler skickas nödlidande människor fram och tillbaka över Medelhavet. Djungelns lag tagit över och de allra svagaste hamnar i kläm. Så kan det inte fortsätta.