Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-24 19:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/annika-strom-melin-sd-vill-forstora-eu-inifran-ge-dem-inte-den-chansen/

LEDARE

Annika Ström Melin: SD vill förstöra EU inifrån – ge dem inte den chansen

I maktens korridorer.
Foto: Thomas Karlsson

Den nya regeringen måste hålla SD borta från EU-politiken. Sveriges anseende som medlem står på spel.

KOLUMNEN. Annika Ström Melin är journalist och fristående kolumnist i Dagens Nyheter.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Om drygt tre månader tar Sverige över EU:s rullande ordförandeskap och vi får verkligen hoppas att SD inte tillåts vara med och utforma den kommande regeringens EU-politik. Då kan det gå riktigt illa.

Under våren 2023 ska slutförhandlingar om en lång rad betydelsefulla EU-lagförslag inledas och som ordförande måste Sverige försöka få medlemsländerna att komma överens. Då ska den svenska regeringens företrädare vara enande och pragmatiska medlare och något utrymme för SD:s plakatpolitik finns inte.

Jimmie Åkesson kräver inte längre att Sverige ska lämna EU, men precis som Marine Le Pen och andra extremt nationalistiska politiker i Europa avskyr SD allt det som gör EU till en effektiv europeisk samarbetsorganisation.

Le Pen och Åkesson bekämpar de överstatliga, gemensamma lagar och institutioner som utgör EU:s kärna och vill på så sätt förstöra unionen inifrån. I den praktiska EU-politiken säger SD också nej till nästan allt.

Därför är det både Sveriges anseende och möjlighet till inflytande som EU-medlem som nu står på spel. Ett land som inte ses som en pålitlig medlem får svårare att påverka politiken.

Tänk till exempel på rättsstatens principer. Under åratal har Sverige hört till de mest drivande när det gäller att få medlemsstater som Ungern och Polen att respektera domstolars oberoende och andra viktiga grundsatser i en rättsstat. I riksdagen har alla partier – utom SD – stått bakom denna politik.

SD har bekämpat själva idén att använda pengar för att påverka Ungern och Polen.

Hittills har regeringarna i Warszawa och Budapest inte ändrat kurs, men trycket från EU-kommissionen och länder som Sverige har haft stor betydelse. Bland annat har en ny förordning klubbats som gör det möjligt att dra in EU-stöd från ett medlemsland som missbrukar EU-medel och bryter mot rättsstatens principer.

I söndags hänvisade EU-kommissionen för första gången till den nya lagen. Kommissionen vill frysa en del av stödet till Ungern och förslaget ska behandlas av Sverige och andra medlemsländer i rådet under hösten.

SD har bekämpat själva idén att använda pengar för att påverka Ungern och Polen. Efter en omröstning i EU-parlamentet förklarade Charlie Weimers, SD:s ledamot i parlamentet, att EU-budgeten inte ska användas ”för att tvinga medlemsstaterna till lydnad”.

Om SD får bestämma skulle det kasta en skammens skugga över Sverige inom många delar av EU-politiken. Migrationen är ett annat tydligt exempel.

Efter att ett genombrott skedde i somras, när 18 EU-länder kom överens om att frivilligt ta emot flyktingar med skyddsskäl som lyckats ta sig till Italien eller andra länder vid Medelhavet, har förhandlingarna kommit i gång på allvar.

Under våren ska Sverige leda slutsamtal om två förordningar (om Eurodac, unionens databas för fingeravtryck, och annan screening vid EU:s gränser) som ingår i paketet med nya EU-lagar inom asyl- och migrationspolitiken.

Förhoppningen är att det svenska ordförandeskapet också ska lyckas få EU-länderna att närma sig en uppgörelse i den svåra frågan om hur fördelning av asylsökande ska gå till. Då måste också Sverige förklara sig vara berett att bli en del av en mer solidarisk gemensam migrationspolitik. Annars kommer trovärdigheten att vara lika med noll.

Listan kan göras lång. Vad skulle hända om SD avfärdande hållning till EU:s klimatpolitik blir Sveriges position? Partiet röstar nej till det mesta som rör klimatet. Eller när det gäller unionens utvidgning? SD vill stänga dörren för fler EU-medlemmar och den frågan har plötsligt blivit aktuell igen.

Under sommaren har Ukraina och Moldavien beviljats kandidatstatus och förhandlingar om medlemskap har inletts med Albanien och Nordmakedonien. EU är (långsamt) på väg mot en ny utvidgning och under decennier har regeringen i Stockholm, oavsett politisk färg, drivit på för att EU ska fortsätta att växa.

Om regeringen låter SD slå an tonen, och börjar bromsa fortsatt utvidgning av EU, vore det ett svek mot de ansökande länder som har trott sig kunna lita på att Sverige.

Det är helt enkelt inte rimligt att landets mest EU-fientliga parti ska vara med och utforma Sveriges politik i EU. En stor majoritet av svenskarna och ledamöterna i den svenska riksdagen står bakom Sveriges medlemskap och den kommande regeringen måste göra klart att vårt land fortsätter att vara en lojal medlem.

Om regeringen låter SD slå an tonen, och börjar bromsa fortsatt utvidgning av EU, vore det ett svek mot de ansökande länder som har trott sig kunna lita på att Sverige.

Därför borde SD hållas borta från regeringens EU-politik, på samma sätt som Göran Persson inte ville tala EU med Miljöpartiet och Vänsterpartiet när partierna gjorde upp efter valet 1998. Den gången var MP och V motståndare till unionen och samarbetet med regeringen berörde därför inte EU.

Under de regeringsförhandlingar som nu pågår måste därför M, KD och L vara mycket tydliga: Ett parti som vill krossa EU inifrån ska inte var med och utforma Sveriges EU-politik.

Läs fler kolumner av Annika Ström Melin här.

Ämnen i artikeln

Ungern

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt