Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Ansvarsfullt KU avslöjar ansvarslös regering

Illustration: Magnus Bard

DN 8/6 2018. Regeringen bröt mot regler i samband med Transportstyrelsens it-läcka, säger KU. Men hur hanterar den nästa kris? Allmänheten lämnas utan svar.

Gunnar Myrdal lär ha sagt att svenska regeringar egentligen bara klarar två saker: utnämningar och krishantering.

Men särskilt det senare är inte längre så säkert. Lyssna bara på kritiken mot S-ministrarna Anna Johansson och Anders Ygeman, vars stora oskicklighet i samband med it-säkerhetskrisen på Transportstyrelsen nu har granskats av riksdagens konstitutionsutskott.

Historien tål att rekapituleras: Det var kring årsskiftet 2015–2016, i samband med outsourcingen av myndighetens it-system, som militära hemligheter spreds för vinden. En mängd utländska tekniker utan säkerhetsklassning fick tillgång till de känsliga uppgifterna. ”Nycklarna till kungariket” gavs bort, som ett vittne uttryckte det i förhören med Säpo. 

Tillfället gör tjuven. Kanske är det samma sak med spionen. Men huruvida någon illvillig makt verkligen tog chansen lär vi inte få veta. Att dörren över huvud taget kunde öppnas, och att regeringen inte ingrep när det var på väg att ske, är den stora skandalen.

De politiska konsekvenserna är kända. Generaldirektören sparkades, och erkände dessutom brott. Förra sensommaren tvingades de två närmast berörda ministrarna avgå under hot om misstroende i riksdagen. Och Stefan Löfvens högra hand, Emma Lennartsson, fick silkessnöret.

Konstitutionsutskottet, KU, har haft problem med trovärdigheten. En överdos av partipolitiskt käbbel och en brist på verklig konstitutionell granskning har sänkt de årliga genomgångarna av regeringens arbete.

Nu har utskottet tagit sig samman. Ärendet med Transportstyrelsen har varit det mest omfattande på åtskilliga år, och kritiken som delades ut på torsdagens pressträff var förvånansvärt klar och enig.

Bland annat slogs det fast att redan Alliansregeringen och den tidigare Centerministern Anna-Karin Hatt bäddade för problemen. Det slarvades med informationssäkerheten, trots påminnelser från riksrevisorerna.

Men därefter brast många länkar i den rödgröna regeringen: Anna Johanssons och Anders Ygemans respektive departement satt på stycken av avgörande information. Pusselbitarna lades inte ihop, slår KU fast. Regler och rutiner har brutits.

Detta hör också till det skandalösa – att oppositionen aldrig informerades.

Det är särskilt ”uppseendeväckande”, sa utskottsordförande Andreas Norlén (M), att dåvarande infrastrukturminister Anna Johansson var så dåligt insatt i arbetet på ”sin” myndighet. Att Anders Ygemans statssekreterare Ann Linde – nu befordrad till EU- och handelsminister – hindrade informationsflödet var obegripligt.

Följden blev att statsministern fick vetskap om problemen sist av alla. Det kallas ”allvarligt”, på KU-språk. Och slutsatsen dras att det ytterst är Stefan Löfven själv som bär ansvar för att hans regering inte klarade sitt jobb.

Regeringens plan verkar ha varit att historien aldrig skulle släpas fram i ljuset. Detta hör också till det skandalösa – att oppositionen aldrig informerades, att man tvärtom försökte följa en mörkläggningsstrategi.

Även efter avslöjandet har regeringen hållit omständigheterna dolda. Stefan Löfven lovade ”transparens”, men har brutit sitt löfte att öppet redovisa regeringens interna utredning om händelserna.

Riksdagen har till slut visat sig från sin bättre sida. Mitt under ett valår enades företrädare för åtta partier om vettig kritik mot regeringen. Men hur är det med denna regerings förmåga att krishantera? KU ger dessvärre inget svar.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.