Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-07 06:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/arvid-ahlund-avtackningarna-i-riksdagen-ar-det-svenskaste-vi-har/

LEDARE

Arvid Åhlund: Avtackningarna i riksdagen är det svenskaste vi har

Annie Lööf får en present av Ebba Busch.
Foto: Thomas Karlsson

De fryntliga avtackningsceremonierna i riksdagen är lite som fotbollsmatchen mellan tyskar och britter på julafton 1914.

Man kliver upp ur skyttegravarna, garvar lite som civiliserat folk, och kliver ner igen.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Årets första partiledardebatt i riksdagen avhandlade kärnkraften, kriminaliteten, kriget, pensionerna samt regeringens gåtfulla elprisstöd som tydligen främst ska gå till miljardärer.

Ebba Busch efterlyste fler politiker som vågar ta ansvar i stället för att skylla på andra. Magdalena Andersson skrockade. Ebba Busch kände stor förstämning. Ulf Kristersson talade om vikten av samsyn och om hur han numera håller ihop Europa. Märta Stenevi ansåg att han bör göra mer för vattendragen.

Men framför allt handlade det om Annie Lööf. Hon gjorde sin sista debatt efter 16 år i kammaren, tydligen till de övrigas bedrövelse, den traditionsenliga avtackningspausen hade i alla fall en särskild glans.

Magdalena Anderssons hyllningar ville inte ta slut. Ebba Busch såg ut att fälla en tår. Johan Pehrson talade lidelsefullt om C-ledarens hemort Marramö, som egentligen heter Maramö. Jimmie Åkesson bjöd på gemensam familjeutflykt. De är bänkgrannar i riksdagen, och enligt Lööf kan Åkesson konsten att skriva roliga sms.

Denna förbluffande tradition! utbrast Le Mondes korrespondent medan presenterna delades ut.

Det hela är rätt rörande – en sorts riksdagsversion av fotbollsmatchen mellan tyskar och britter under den korta vapenvilan på julafton 1914. Man kliver upp ur skyttegravarna, garvar lite som civiliserat folk, och kliver ner igen.

Det kanske framstår som fjompigt men man bör inte glömma hur viktigt det är. Demokratin förutsätter jämvikt mellan gemenskap och splittring, sa DN-legendaren Herbert Tingsten, utan det ena kan man inte ha det andra.

Det är också mycket svenskt: Denna förbluffande tradition! utbrast franska Le Mondes korrespondent i sociala medier på onsdagen medan presenter delades ut.

Konfliktnivån i politiken är kanske högre än på länge, men partiledarna vet alltjämt att skilja på sak och person. I det är de föredömen.