Flera sektorer har i praktiken redan kollapsat. Centralbanken kan inte försvara rubeln för evigt. Ungdomarna flyr, eller hoppas kunna.
Att de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland har misslyckats är rent nonsens.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-28 12:54
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/arvid-ahlund-dysterkvistarna-har-fel-sanktionerna-mot-ryssland-biter-visst/
Flera sektorer har i praktiken redan kollapsat. Centralbanken kan inte försvara rubeln för evigt. Ungdomarna flyr, eller hoppas kunna.
Att de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland har misslyckats är rent nonsens.
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
Till den stora årliga investerarkonferensen i Sankt Petersburg 14–17 juni kommer flera höjdare, däribland Googles förre vd Eric Schmidt, berättar arrangören.
Det låter besynnerligt.
Schmidt och de andra är ju exponenter för en kulturimperalism som vill förgöra Ryssland, förklarade Vladimir Putin i sitt tal på segerdagen förra veckan.
Dessutom har företagstopparna inga planer på att närvara. De har anmälts – men inte informerats.
Det hela ringar effektivt in Rysslands dubbla förhållande till väst, för övrigt lika gammalt som ekarna längs Nevas strand, satta i jorden av Peter den store 1704.
Då skulle det talas franska i salongerna samtidigt som européerna bekämpades på slagfälten i Ukraina.
Nu litar man till att näringslivsledare från USA skänker glans åt elitkonferenser medan västerlänningarna trycks tillbaka i Donbass.
Håll huvudet kallt och streta på.
I samma anda förlitar sig Kreml på västerländsk teknik för att bedriva sitt krig.
En tankeskola i väst menar att sanktionerna misslyckats därför att den ryska ekonomin klarat sig över förväntan och för att globaliseringen gör det möjligt för Kreml att kringgå dem via skalbolag i skatteparadis.
Det är delvis riktigt men i huvudsak fel. Sanktionerna är ett avgörande skäl till att ukrainarna håller stånd på slagfältet. De har tillgång till amerikansk precisionsteknik; ryssarna bygger sina vapen med elektronik från europeiska kylskåp som importeras via Kazakstan.
Och som studier från Yaleuniversitetet och tankesmedjan Bruegel visat nöter sanktionerna ner den ryska ekonomin stilla men säkert. Flera sektorer har i praktiken redan kollapsat. Centralbanken kan inte försvara rubeln för evigt. Ungdomarna flyr, eller hoppas kunna.
På helgens möte i Hiroshima kommer G7-länderna enas om ytterligare åtgärder. EU bör följa upp genom att en gång för alla svartlista Gazprombank, som sköter Rysslands europeiska gasaffärer. Britterna, som i princip har monopol på fartygsförsäkringar, bör neka till att försäkra rederier som fraktar rysk olja. Håll huvudet kallt och streta på.